img { max-width: 560px; width: expression(this.width > 560 ? 560: true); }

2 Şubat 2010 Salı

Lifos (Yayla Çileği)


Lifos sanırım rumca bir kelime, yayla çileği olarak da biliniyor. Trabzon’un yaylalarında oluyor, başka yerlerde var mı bilmiyorum. Dadından yenmez, kimbilir neye ne faydaları vardır... Elde ve ağızda mor iz de bırakır yerken, çok yedikten sonra gülünce mor dişlerinizle karizmayı çizebilirsiniz.. Mor iz bırakan demişken bir de Taflan vardır, kara yemiş diye de bilinir, onu da bir ara fotoğraflayıp yayınlarız..



Yaz gelip yaylaya çıkıldığı zaman inekler ilk bir kaç günden sonra evin yolunu öğrenirler. Ondan sonra inekler sabah çıkartılır, akşama kadar kafalarına göre yayla yayla gezen inekler akşam mesailerinden dönen insanlar gibi evlerine dönerler.. Yaylada bir obada onlarca otlayan inek görebilirsiniz, ama akşam hepsi kendi evine dönerler.. Ama kalmadı tabi o eski yaylacılık diye de toplumsal bir yaraya parmak basarım...




Edit (04-09-2011) : Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği bölümü tarafından yapılan son bilimsel çalışmalara göre bu lifos çileğinin anti-oksidan özelliği sayesinde ciddi anlamda yaşlanmayı geciktirici (anti-aging) varmış, demek yaylada yaşayan insanların genç kalması taze sütten yoğurttan değil bu lifos sayesindeymiş...

Hiç yorum yok: