img { max-width: 560px; width: expression(this.width > 560 ? 560: true); }

23 Nisan 2009 Perşembe

İlginç Rus Özellikleri ve Adetleri

Moskova’da 2.5 yıla yakın bir süre yaşamış biri olarak Rusya ve Rus insanı ile ilgili zaman zaman yazmayı düşünüyorum.. Bu da siftah olsun.. Bu güzelim toplumun enteresan adetleri ve özellikleri..


1- Kapıda tokalaşmazlar, yani bir kişi içerde diğeri dışardayken olmaz. İki kişi de aynı tarafta olması erekiyor. Eldivenle de tokalaşmazlar ayrıca.

2- Sabahları işe giderken bira içerler, bu normal bir olaydır.. Birayı zaten alkol olarak değerlendirmiyorlar, işte de içeni çok vardır. Putin bir ara sokakta içmeyi yasaklamıştı sanırım ama pek kimse takmamıştı.

3- Bara giderken, özellikle bayanlar, ellerinde çizme ile giderler, vestiyere montlarıyla beraber çizmelerini de bırakıp yanında getirdikleri ciks ayakkabılarıyla içeri girerler. Malum dışarısı soğuk.

4- Bir Rus bayanı, Eksi (-) 30 derece bir havada şapka takmaktansa saçlarının donmasını tercih edebilir. Saç ve dış görünüm çok önemlidir.

5- Evler eşyalıdır. Kimse taşınırken eşyasını taşımaz bu yüzden. Ev sahibinin çatkapı eve girmesi de normaldir.. Siz evde don-atlet TV izlerken bi bakmışsınız ev sahibiz içerde.. Ayrıca evler çok eskidir. Genel olarak binalarda ve evlerin içlerinde bir komunizm yıllarını hissedersiniz. Ve oturduğunuz yerde oturum izniniz olması lazım, o da önemli.

6- Bir kere öpüşürler. Türklerde ve birçok başka toplumda var olan iki yanaktan öpme alışkanlığı sizde de varsa, bir rusla öpüşürken ikinci yanağa uzanma girişiminiz sonuçsuz kalabilir.. Dikkatli olun.. (Araplarda da (özellikle körfez bölgesi) üç defa öpüşülür)

7- Modayı 20 yıl geriden takip ederler, özellikle yeni nesil.. Ama son zamanlarda toparlandılar, haklarını yememek lazım..

8- Mezar başında içerler, bu ölüye saygı ve yakınlarının acısını paylaşma anlamına gelir. Her mezarın başında küçük bir tabure ve sehpa bulunur bu yüzden. Ayrıca mezarda rahmetlinin resmi de bulunabilir.

9- Yolun kenarında bir çiçek görürseniz oraya bırakılmış.. Bilinki orda bir kazada biri ölmüştür, çiçek onun içindir.. Düzenli olarak ölenin yakınları oraya bir çiçek bırakır.

10- Mc Donalds’a en iyi kıyafetleri giyip ailece gitme.. Uzun kuyruklar oluşturma.. Eskide kaldı tabi.. Artık kapitalizmi sindirdiler..

11- İlk süper marketler açıldığında deli gibi raflardaki içecekleri içip cipsleri yiyorlarmış. Bu da eskide kaldı tabi.. Komunizmden ilk çıkış yıllarında tam bir sudan çıkmış balık gibiymişler.. Bu geçiş dönemi aslında farklı bir yazı olur..

12- Alışveriş yaptığınız zaman, parayı ödeyince fişinizin ucunu azcık yırtarlar. Bu komunizm dönemindeki alışveriş kültüründen gelen bir alışkanlık. Malı aldığınız anlamına geliyor.

13- Her araba aslında taksidir.. 3 yıl yaşadım taksimetreli bir taksiye binmedim. Taksiye bineceğiniz zaman yola çıkıp elinizi kaldırıyorsunuz, arabalar duruyor, sonra gideceğiniz yeri söyleyip adam gitmek isterse oraya (istemeyebilirde) pazarlık ediyorsunuz.. Adamın illa taksi amaçlı araba kullanmasına da gerek yoktur, adam işine gidiyorken eğer yolumun üzeriyse götürüyim biraz para kazanmış olurum diye de durabilirler.

14- Babushka’lar.. Babaanne demek ama yaşlı kadınlar için kullanılan genel bir tabir.. Genelde bunlar evin önünde otururlar ve size dik dik bakarlar.. (hatta bu sebeple sokak kameralarına babushka dediklerine de şahit olmuştum) Aslında gidip merhaba deseniz çoğu çok sıcak kanlıdır hemen muhabbete başlayabilir.. Ama dışardan soğuk görünürler.. Hiç aklınıza gelmeyecek bir sebepten dolayı sizi polise şikayet edebilir.. Örneğin arabanızın farlarını yıkamak polis çağırmak için yeterli bir sebep.. Çünkü araba yıkamak yasaktır.. Bakınız bir sonrakı madde.

15- Araba yıkamak yasak, araba yıkama yerlerinde yıkamanız gerekir.. Ama bu yüzden mi arabalar çok pis yoksa yollar çok çamurlu olduğu için mi kararsiz kaldım.. Bir de kışın araba yıkayacaksanız antıfirizli su kullanın, yoksa arabanızın her yeri donar..

16- Boş içki şişesini masada bırakmazlar, masanın altına koyarlar. Bereketi kaçmasın diye sanırım. Bir de boş kadehle kadeh tokuşturmazlar ve tokuştuğunuz zaman yudum almadan masaya geriye koymamanız lazım kadehi, çok büyük ayıp.

17- Rüşvet.. Bu aslında hem iyi hem de kötü.. Kötü, çünkü zırt pırt haraç gibi rüşvet vermeniz gerekiyor her yerde.. İyi, çünkü her işinizi rüşvetle halledebilirsiniz.

18- Kamyon ve Otobüs şoförlerinin kadın olması gayet normal. Her türlü işte çalışan kadın görebilirsiniz. Zaten evin reisi de kadın. Ama Rus erkekleri mi çok pısırık olduğu için böyle yoksa Rus kadınları güçlü olduğu için böyle onu çözemedim.

19- 20’li yaşların başında, çocuklu ama boşanmış ya da kocası terketmiş kadın sıkça rastlanan bir durumdur. Zaten rus erkekleri genelde alkolik oldukları için ve evlerine hayırları olmadığı için bir çok rus kadını için ideal bir durum.

20- Metroda herkesin, gideceği mesafe bir durak bile olsa, kitap okuması.. Zaten metroda kitap okumayan birisi varsa büyük ihtimal Türk’tür..

21- Her Rus’un ilgilendiği ve iyi yaptığı bir spor vardır.

22- Her Rus’un ilgilendiği bir sanat dalı vardir ve çoğunun çaldığı bir müzik aleti vardır.

23- Her Rus’un bir evcil hayvanı, genelde kedi ya da köpek, ya vardır ya da bir dönem olmuştur.. Apartmanların içi kedi köpek kokar..

24- Opera Bale gibi sanatsal aktiviteleri severler. Metroya binerken karşınızda ufak çaplı bir senfoni orkestrası bulabilirsiniz. Profesyonelce çalmalarına şaşırmayın, sadece sokak çalgıcılarıdır aslında..


25- Saat 6 oldu mu hepsi işi terkeder. Pazarları çalışmazlar.

26- Tembeldirler. Çalışmayı çok sevmezler.

27- Sanırım evi en pis olup kendileri en temiz olan toplumdur..

28- Kıyafetleri azdır ama temiz ve güzeldir.. Örneğin bir kızla buluştunuz, üzerinde tertemiz ve çok güzel bir elbise vardır.. Ne kadar temiz ve ciks bir kız diye düşünebilirsiniz.. Ama sonraki buluşmalarınızda da üzerinde aynı elbiseyi görünce durumu anlarsınız.. Çünkü muhtemelen tek elbisesidir.. Artık bu durumda değişmeye başladı.


29- Para biriktirmezler. Ellerine azcık para geçti mi hemen Türkiye’ye tatile giderler.. Ellerine çok para geçti mi Yunanistan, İspanya gibi ülkelere tatile giderler.. Mısır, Tunus gibi ülkelerde rating alır bolca.. Ama para biriktirmezler.. Bu komunizm yıllarından gelen sağlık, eğitim ve yarın kaygılarının olmamasından kaynaklanıyor sanırım.

30- Yeni doğan bebeğe (gümüş) kaşık verirler hediye olarak. Yokluk görmesin aç kalmasın anlamında.

31- Doğum günü, isim günü (her isimin bir günü vardır, o da önemlidir), kadınlar günü ve bilimum diğer günler çok önemlidir.. Yani bir rus kız arkadaşınız varsa ve doğum gününü unutursanız, vay halinize yani.. Ve 8 mart kadınlar günü kesinlikle tatildir, yani bugün pazara gelse p.tesiyi tatil ederler o derece.. Bir de erkekler günü vardı, tarihi anımsayamadım tam şimdi .. o da çok güzeldi..

32- İsim çeşitliliği çok azdır. Toplamda 5-10 tane erkek ve bir o kadar da kız ismi vardır ve bu isimlerin çoğunun kısaltması vardır.. (erkek isimleri ve kısaltmaları : Vladimir-Valo, Alexey-Sash, Andrey, Nikolay, İvan, Sergey .. kız isimleri ve kısaltmları : Natalie-Natasha, Maria-Masha, Alexandra-Sasha, Olga-Ola, Katerina-Katya, Daria-Dasha, Elena-Lena)Restoranda “sasha” diye bağırıdığınızda kesin bi garson gelir..

33- Sinemalarda orjinal seslendirmeli filmlerin oynamaması. Tüm filmler dublajlıdır. (1-2 tane istisna sinema var ama) Sinemalardaki dublajlar fena değil yinede ama TV’dekiler çok kötü.. Hele de eski filmler.. Altta çok hafif tonda orjinal sesi duyarsınız ama üzerinde herkesi seslendiren tek bir kişinin sesi.. En kötüsü de, özellikle eski filmlerde tonlama olmaması.. Yani filmde adam “noooooo!!!” diye bağırırkeni üstte dublajın donuk bir sesle “niet” demesi..

34- Söylediğiniz şeyi doğru telafuz etmezseniz anlamazlar ve anlamaya da çalışmazlar. Örnek, ketchup. Bunu tüm dünyada kullanıldığı şekilde “ketçap” diye okursanız anlamazlar suratınıza bön bön bakarlar.. Onların anlayacağı şekilde “ketçup” demeniz gerekir.. Tek bir harfi bile çözemezler.. Bir keresinde ısrarlı ketçap dememin üzerie bana tuz getirip bundan mı istiyorsunuz demişlerdi .. bu arada tuz “soul” demek olup benim söylediğim şeyle hiç alakası yok..


Bu listeyi oluşturmamda fikirleriyle yardımcı olan sevgili şantiye şefim Ejder Bey’e, sevgili canikom arkadaşım Selver’e ve baba olmayı başaran ama adam olamayan arkadaşım Özgen’e teşekkür ediyorum.. Ayrıca tüm çabalarına ve zorlamasına rağmen fikir üretemeyen Serkan’a da çabalarından dolayı teşekkür ediyorum..


Son söz.. Ne güzel memlekettin sen Moskova.. Trabzon’dan sonra dünyanın en güzel ikinci şehri sensin sanırım..


22 yorum:

Unknown dedi ki...

35-Moskovada 100 erkege "Bordo" mu "Mavi" mi diye sorarsaniz,100 adet Bordo cevabi alirsiniz...zaten o cevabi vermiyen olursa daha yeni gelmisdir bilmiyodur..

ejder dedi ki...

Mezarlarin baslarindaki masa ve tabure olayina ek olarak birde tabak ve bardak birakirlar . Bunun nedenide eger hazirliksiz geldiyseniz ev sahibi rahmetlinin bir hizmetidir. Mezarlarin etrafinda genelde kucuk bir cit yapilir ve birde buna kapi konulur fakat kapisini tamamen kapatmazlar yarim acik birakirlar bunun anlamida ev sahibinin (rahmetli) ziyaret edenler tekrar ziyarete gelsini istemesidir.

Adsız dedi ki...

kızlardan bahsetmediniz onun için okumuştum halbuki

Unknown dedi ki...

bende gıttım tatıl amaclı ve hayran kalmıstım ben kırlı bı sehır beklıordum ama gıdınce muhtesem tarıhıyle tertemız bı sehırle karsılasmıstım ınsanlarıda bı okdar sıcak sabah metroda alkol almaları benımde garıbıme gıtmıstı cok guzel olmus yazın tesekkurler

Adsız dedi ki...

Bahsettiklerinizle sanki tekrar oraya gittim gibi geldi. Bende 2 sene kalmış biri olarak orayı çok sevdim ve imkanım olsaydı ölünceye kadar orada yaşardım ama imkanlar döndük geri... Şimdi yine sayenizde gitmeden öğrendiğim Libya'daki işim söz konusu. Bakalım Moskova'dan sonra pek içaçıcı değil ama hayatı idame ettirebilmek için mecburuz. Söylediklerinize ek olarak Moskova'nın yakın dışında (Oblast olarak tabir edilir) yaşayan ihtiyarlaın bazıları imkanları oldugu müddetçe içkilerini kendileri yapmaya çalışırlar. Denemeye nail olmak zorunda kaldım. Kız arkadaşımın dedesinin yaptığı içkiden yaklaşık 5 bardak içtikten sonraki 2 günü pek hatırlamıyorum. Hatırladığım yaklaşık bir hafta etkisinde kaldığımdır! :)) Ancak karşılığında 3 hafta içinde Tekirdağ'da yaşayan bir işçimden bana has ev yapımı boğma istemiştim. onu götürüp dedeye ikram ettim dede hayır dese de "Ti menya uvajayish" (Beni seninle içmeye layık görmüyor musun? diye bir kültürleri var bu laftan sonra içmemek çok ama çok büyük hakarettir.) lafından sonra içti ve 2 kadehten sonra bayılmıştı :))

bu ise hayatım boyunca unutamayacağım bir anımdır. Onların votkası varsa bizim de rakımız var. ARDA

Adsız dedi ki...

ya kardeş yukarıda yazdıklarını okudumda birz dogru şeyler yazmıssın digerlerini ise bol keseden sıkmışsınbende 10yıldır türkiyenin bir turzm cennetindeyim bu anlattıklarını hiç yaşamadım görmedin ha bu arada ruscada biliyorum hemde çok iyi ama bu kadar da sıkmasan diyordum..

Adsız dedi ki...

birkere güzel memleketimiz gibi ülke varmıdır yaa TÜRKİYEEEEEEEEEE

Adsız dedi ki...

MOSKOVA AH AHHHHHH MOSKOVAA BENİ SEVDİYİMDEN AYRI YILARDIR AYRI KOYAN MOSKOVA

Adsız dedi ki...

ne antalya anladı benim sevgimden , ne moskova diana uğruna 20 gün kaldım orada sonuç ne oldu son olarak diana da anlamadı sevgimden .. yerli malı yurdum malı herkes onu kullanmalı :)

Adsız dedi ki...

Bilader hepsini okudum yaşadıklarını yazmışsın güzel bende 14 ülkeyi gezdim ve bunların içinde Rusya'da vardı ama ben türküm ve senin oradaki 20. maddeyi silmeni rica ediyorum. Bizim milletimiz gibi bir millet yoktur ve sen orada dalgaya almışsın hiç hoşuma gitmedi benim gördüğüm kadarıyla metroda mesafe uzun olduğu için genelde insanlar uyuyorlar.

Adsız dedi ki...

Rusça öğreniyorum. Öncesinde sadece Rus edebiyatına merakım vardı, ülkeye ya da halkına dair özel bir ilgim hiç olmamıştı ama dil öyle ilginç ki kökenleri üzerine okumamak ve düşünmemek garip olurdu. O nedenle enteresan buldum bazı maddeleri.

Rus kadınlarına dair bir şey olmadığı için üzülenler nette azıcık gezinsinler, her yerde onlara methiyeler düzen pek çok yazı ve görsel var zaten. Bu kadar sığ olmamak lazım.

Türkler okumaz. Okusalardı, bağlaçları ayrı yazmayı şimdiye kadar çoktaaan öğrenip kendileriyle çelişkiye düşmezlerdi.

Adsız dedi ki...

Afedersiniz ama "Bizim gibi bir millet yoktur dünyada" demişsiniz. Bu ülke HALKININ (milletini değil HALKININ) ilerleyememesinin sebebi bu. Ne yani bizim tarih boyunca en hümanist, en barışçı, en ileri, en iyi, en gelişmiş, en donanımlı ülkenin halkına -bir halkı tek bir millet temsil edemez- ait bir millet olduğumuzu mu düşünüyorsunuz! Kendi milletin (senin deyiminle) hakkındaki gerçekle dalga arasındaki farkı anlayamıyorsan bu yazıyı "millet" üzerinden eleştirmek sana düşmez. Eğer milletini gerçekte bu kadar seviyorsan önce kendi dilini doğru dürüst konuşmayı öğren!
Biliyorum yazıya yorum yapmak yerine birine cevap vermek senin emeğine saygısızlık. Ama bunlara susa susa bu hale geldik.
Yazı gerçekten çok hoşuma gitti. İçimdeki "Rusya sevgisi"ni ilerletti. Ben Alman Lisesi'nde okuyorum. Sanırım bu yıl için planladığım Almanya gezisini iptal edip Rusya'ya gideceğim.

levent dedi ki...

DOSTUM 20. MADDE TAM GEDİĞİNE OTURMUŞ.
29. MADDE FAVORİM.

YAZILARINI TAKİP EDİYOM.

SELAMLAR

LEVENT

CANER dedi ki...

BENDE RUSYADA YASIYORUM BUNLAR KADAR DINGIL BIR MILLET GORMEDIM

Adsız dedi ki...

Yüreğinize ellerinize sağlık, çok güzel yazmışsınız. Bende uzun süre rusyada ve ukraynada oturdum. Bunlar kadar ilgisiz, itici, bencil insan görmedim. Erkeklere tavsiyem var; gözünüzü dört açın ve ayrıca spermalarınıza sahip çıkın. Rus bayanları hemen hamile kalıyorlar ki, Türk erkeğini kendine “bağlasın”. Bir düşünün; sizden önce kaçıyla birlikte olmuşlar ve siz onun bunun kullandığına sahip çıkıyorsunuz. Memleketin kızları o…rusların yüzünden evde kalıyor. Böyle devam ederse Türk hanımların yabancılarla evlenmesine hiç laf etmem, son yıllar ülkemize binlerce rus gelinler gelmiş. Hayatları boyu görmedikleri ilgiyi buradaki ailelerden görüyorlar. Bir Türk bayanına çöp hediye etmeyen beyefendiler rus hanımlarına parfümden arabaya kadar alıyorlar. Bu benim gözlemlerim ve hak verin - esassız söylemiyorum. 98% rus bayanları ahlakın ne olduğunu bilmiyor. Bir Türk hanımının tırnağına değişmem onları. Düşünün arkadaşlar…..düşünün….her defa rus bayanın yanına gitdiyinizde düşünün….

osmandil dedi ki...

bence arkadaş kendi yaşadıklarını yazmış ve hepside doğru.herkesin
görüşüne saygı duymak lazım.
şunuda belirtmek istiyorum bizim kadınlarımız bir çocuk doğurduktan sonra ne hale geldiklerini hepimiz biliyoruz.üç arkadaşımın rus eşleri var ve içlerinden biri hazırladığı kahvaltıyı yapmadan evden çıkıyor diye ağlıyormuş hangimizin eşi bunu yapıyor?ben şahsen evde kahvaltıyı unuttum.
evlerin içi çok pis ama kendileri çok bakımlı diye yazmış arkadaş fakat bu durum son zamanlarda çok değişti.
bende bu ay sonu oraya gidiyorum.bilmiyorum ne olacak.

Adsız dedi ki...

Birader Nizhny Tagil diye bir yere geldim, gelmez olaydım. Ev verdiler içinde yatak internet yok. ev sahibiyle konuşcan rusça yok. banyo yapıyon sıcak suyu açtın mı afedersin bok kokuyo.temizleniyon mu bokamı batıyon belli değil.havasının taa aq zaten 11 de güneş batıyo uyuyamıyon.Kızlar desen rüküşün önde gidenleri barzolar.Odtüden geldim ankaraya söverdim gdince domalıp öpecem toprağını.kısaca moskova petersburg hariç araştırmadan gtmeyin gelecek kardeşlerim.

Adsız dedi ki...

Yazarın tespitleri çok yerinde, katılmamak mümkün değil.Eğitim seviyesi olarak bizden çok ilerideler.Bazı yorumcuların ön yargılı yorumları hiç gerçekçi değil.Kendimizi geliştirebilmemiz için yolumuz çok uzun.İşimiz çok zor.Kendi dilini dahi iyi kullanamayan yarım yamalak eğitim alıp kendini eğitimli sananların yorumları da çok tatsız kalıyor.Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.

Adsız dedi ki...

rüşvet rüşvettir.rüşvetin iyisi olmaz.hepsi kötüdür.bu imani bir meseledir

Adsız dedi ki...

Odun gibi hödük insanlardir ruslar aralarında bize yakınlar varsa tenzih ederim hatta ozurde dilerim. Egoizmi benliği tavan yapmış merhamet olarak sinifta kalmışlardır buyuzden de türk halki karakterine tamamen terstirler.
Ayrica popolarini yıkamaz sadece silerler bu yuzden de yakinlastiginiz rus bayanlarindan koku alir ve sevkiniz kırılır .tabi yine varsa temizleri yine tenzih ederim.

Unknown dedi ki...

Dostum bende ukrayna da yasamistim aslinda soguk disinda diger adetler ayni. Pizza ya pitsa demen lazim ayrica :)

Unknown dedi ki...

Dostum bende ukrayna da yasamistim aslinda soguk disinda diger adetler ayni. Pizza ya pitsa demen lazim ayrica :)