img { max-width: 560px; width: expression(this.width > 560 ? 560: true); }

28 Nisan 2009 Salı

Libya'da hayat..



Tripoli kelime anlamı olarak üç (tri) şehir (poli) demek. Leptis Magna, Sabrata ve Bengazi (isimleri karıştırıyor olabilirim) isimli üç eski Yunan şehrinin bulunmasından dolayIverilmiş bu isim. Arapça’da Trablus diyorlar. Uzun yıllar Osmanlı idaresinden sonra İtalyan sömürge dönemi yaşamış sonra kısa bir süre krallık yaşadıktan sonra 1 Eyül 1969 senesindeki devrimden bugüne mevcut idareyle yönetilmektedir. Bu yıl Eylül ayında da 40. yıldönümü kutlanacak inşaallah..

Türk İnşaat sektörü açısından da önemli bir şehirdir. Bugün yurt dışında çok güçlü ve saygın bir yeri olan, binlerce insanın ekmek yediği ve Türk ekonomisine de ciddi katkısı olan yurt dışındaki Türk müteahhitler ilk olarak STFA ile Libya’da iş almak suretiyle yurt dışına açılmıştır.. Libya’yla başlayan bu süreç bugün Rusya ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede devam ediyor.. Kriz biraz vurdu bu aralar ama en kısa zamanda düzelecektir. İnşaallah.. Şu aralar Libya’da 100’ün üzerinde Türk şirketi mevcut.

Libya düşünüldüğünün aksine çok güzel bir ülke.. Evet birçok yasak var ve modern dünyanın birçok güzelliklerinden yararlanamıyorsunuz ama stresten uzak, rahat, güvenli, nefis bir havası olan, aşırı çöl ikliminin olmadığı sürekli güneşli ve açık, kışın biraz yağmurlu, insanlarının sıcak olduğu bir ülke.. Ayrıca çok güzel bir sahil şeridi ve denizi vardır. Ama Libya’lıların pek ilgisini çekmez deniz. Zamanında turizme yatırım yapılmış olsaydı çok ünlü bir turizm cenneti olabilirmiş.


Neyse, gelelim Libya adet ve özelliklerine ;


1- “İnşaallah” kelimesinin kullanımı bu ülkede çok farklı bir boyut kazanmıştır.. Nerdeyse herşeye kullanılabilir.. “bir çay alabilir miym ?” dediğinizde garsondan “inşaallah” cevabı alırsınız.. Ya da taksiye “yeşil meydana gidelim” dediğinizde de aynı “inşaallah” cevabını alırsınız.. ama geçen gün Ozan’ın “senin adın Ahmed mi ?” sorusuna aldığı “inşaallah” cevabı bu konuda geldikleri son noktayı göstermesi açısından önemli..

2- Selamlaşmalarının ve hal-hatır sormalarının uzun ve muhabbetsel olması da çok yaygındır.. “Şini Jou?”, “Şini Hal?”, Şini familiy?”, “Şini seyyara?” vs. vs. (yani mealen: naber, nasılsın, ne haldesin, ailen nasıl, araban nasıi ..)Bu sırada sizin aceleniz mi var, orda bekliomusunuz felan, bunlar çok önemli değildir.. Yani bizdeki “Süt kardeşler” filmindeki Kaptan Yunus’un “anamı taniymisun, bubami tanıymisun, amcami tanıymisun, halamın teyzesini tanıymisun ... ?” repliğinin değişik bir uyarlaması..


3- Dindardırlar.

4- Değişik bir bohem bir yaşam tarzları vardır.

5- Dini günlerde havaya havai fişekler atılır.. Merkezi bir yerdeyseniz uyuyamazsınız..

6- Cuma namazlarına gayet temiz ve ütülü elbiselerle gelirler. Bizdeki babanın oğlunu maça götürmesi gibi çocuğunu cumaya götüren insanlara çokca rastlanır..



7- Ramazanda genelde geceyle gündüz yer değiştirir. Çalışma saatleri değişir. İnsanlar gündüzleri iftara kadar uyur, iftardan sonra normal yaşamlarına devam ederler. Ramazanda alışveriş yapmak için en ideal zaman gece 1-2 sularıdır.

8- Herkesin devletin üst kademelerinde bir yerde tanıdıkları vardır.

9- Genelde etrafı duvarla çevrili, içinde bahçesi ve tavukları kazları kuzuları olan ama kendi içlerine kapalı bir yaşam tarzları vardır..

10- Evlerinin etrafını çevreleyen duvarın dışı pistir. Aslında şehir genel olarak pistir, çöp toplama organizasyonları zayıftır. Ama yine de genel olarak bir çok Arap ülkesinden temiz olduğu söylenir.

11- Dışarıya zor kız verirler. Ama dışardan kız alırlar. Ayrıca başlık parası vardır. Evi olmayana da kız vermezler.

12- Petrol sudan ucuzdur.


13- İçki tahmin edildiği üzere yasaktır. Ama boha adını verdikleri kendi el yapmaları içkileri vardır.

14- Gençlerin en büyüğk sosyal aktivitesi yol kenarında bir araya gelip kahve içmeleri. Ayrıca araba kullanmaya ve “dım-tıs” müziği eşliğinde en ünlü caddeleri olan “September 1st” de volta atmayı severler. Drift yapmak suretiyle hava atmakta yaygındır. Geceleri belli yerlerde Drift yarışmaları yapılır.

15- Ata ve at yarışına meraklıdırlar. Ama bahis oynanmaz tabi.

16- Ve Futbol.. Futbol’u çok severler.. Ülkenin iki büyük takımı Al Ahly ve Al Ittahad maç yapacakları zaman ortalıkta çalışan Libya’lı bulmanız zor.. Ülke maça kitlenir..

17- Arapçayı Italyan aksaanıyla konuşurlar.

18- Ve Trafik.. Trafiği farklı bir başlıkta incelemek lazım aslında, çünkü başlı başına ayrı bir trafik kültürleri var.. Trafikteki araba kullanma şekilleri bir çok açıdan yaşama bakış açılarını da yansıtıyor zaten.. Trafik kurallarına genel olarak uyulmaz.. Çoğu da bilinmez zaten.. Hatta trafikte kural olduğundan bile haberi olmayanlar var..

19- Trafiği tehlikelidir..

20- Yaygın olan kaza şekli ; karşı şeridden gelen aracın aradaki refuj yardımıyla havalanmak süretiyle diğer şeritten gelen aracın üzerine konması şeklindedir. O yüzden üstü açık araçlar çok rağbet görmez..

21- Çokça olan araba kazalarından sonra “Allah galip” deyip yollarına devam ederler..

22- Arabaların kapılarının kenarlarında sünger vardır çoğunda.. Kapıyı açarken bi yere çarparsak bişe olmasın diye..

23- Arabaların arkasında Ömer Muhtar resimi çok yaygındır. Şehrin sembolü gibi olmuştur artık.





Son söz.. Bu tip ülkelerde yaşayınca insan kendi memleketinin değerini daha bir iyi anlıyor..

Yukardaki tespitlerin çoğunun sahibi olan Bahadır kardeşimize Bohem Dünyam Yazı İşleri olarak teşekkür ediyoruz..

245 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 245 / 245
Adsız dedi ki...

MRB. ÖNCELİKLE BİZLERİ BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.EŞİMİN İŞİ DOLAYISIYLA ZLİTEN KASABASINA GELECEĞİZ BENİM 2 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUM VAR ONUN ZAMAN GEÇİREBİLECEĞİ OYUN PARKLARI KREŞLER VS. YERLER VARMI ORDAKİ ÇOCUKLAR NASIL ZAMAN GEÇİRİİYORİ EŞİM BEN BURDA ÇOCUK, KADIN,FALAN GÖREMİYORUM DİYOR ÇALIŞMAYAN BAYANLARIN GİDECEĞİ NERELER VAR ACABA CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM BİRDE ORALARDA NASIL GİYİNMEM GEREKİR. TEŞEKKÜRLER

Adsız dedi ki...

ZLİTEN KASABASI ÇOK TUTUCUMUDUR KOMŞULUK İLİŞKİLERİ VARMIDIR SIKILDIĞIMIZDA GÖRÜŞMEK İSTESEK NASIL KARŞILANIRIZ.ALIŞ VERİŞE TEK BAŞIMA ÇIKABİLİRMİYİM YANİ SOKAKTA GEZEBİLİRMİYİM

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar,

bende tripoli deyim. bazı arkadaşların yazdığı kadarda zor değil. Arapçam yok denecek kadar az öğrenmeye çalışıyorum. Ama ingilizce herkesle anlaşabiliyorum. bir sorun yaşamadım. Evet yasaklar var tabiki ama her yasağında bir çözümü var. Bu içki konusundada böyle kadın konusundada. geleli henüz 1 ay olmasına rağmen birçok konuyu hallettim diyebilirim belki bunda esmer olmamamın etkiside vardır. Fırat restaurant ta yemek yerken benim hiç girişimim olmadığı halde kendisi sigara isteme bahanesiyle gelip telefon numarasını veren bayanlarlada karşılaştım. yani çok sıkıntılı değil bence.

Sonra içki ve kadın konusunda burada zorlanan arkadaşlar izin günlerinde Tunusa geçebilirler orada herşey serbest. sınır 160 ilk turistik kasaba toplamda 200 KM mesafede ve Türklerden vize istemiyor. daha ne olsun. Yinede sıkıntı duyan arkadaşlar varsa haberleşelim maili adresim
monseur_x@hotmail.com

selamlar

omani dedi ki...

allah gonlunuze gore versin bundan sonra hayirli isler nasip etsin.. eger bostaysaniz ummanda tav havalimani yeni yapilaniyor. buraya basvurabilirsiniz. enkanin projesi var blue city ama tavsiye etmiyorlar santiye kapanmak uzereymis. buarada meammar arabi hakkinda bilginiz varmi bingazi nasil bir sehirdir? is santiye isi fakat surekliymis omur boyu yani. saglik hizmetleri nasildir omur boyu yasanirmi? benim icin sosyal hayat onemli degil bunun disinda bir sorun teskil edermi selamlar

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaslar ben bende Tripolıye yenı gelenlerdenim 3 ay oldu ama eşim bır yıldır burdaydı burayla ilgili yapılan yorumları okudum murat arkadaşımızın yorumlarına aynen katılıyorum garip bir yer burası Türkıye dekı hayattan farklı ilk geldiğim zaman sanki zamanda yolculuk yapmış gibi hissettim kendimi evleriyle insanlarıyla batının çok gerisindeler ama insan alışıyor zamanla sanmıyorum ki hiçbir Türk buraya yerleşip kalmak için gelmez şaşarım zaten para biriktirmek için harıka bir yer çünkü harcamak için bir yer yok ben 3 aydır bir saray cafe var Türklerın gittiği denızın kıysında birde Sulk Talat var alışveriş merkezi buranın en büyük alısveriş yerı carefoor gibi ama yanından geçmez neyse ama ınsan alışıyor zamanla . arkadaşlar sormuşlar açık bayan varmı sorun oluyormu Murat arkadaşa yıne katılıyorum bizde bir tabir varya aynen öyle öküz tren mevzu yalnız yurumeniz sakıncalı herneyse evleri genelde çok buyuk yapıyorlar dısardan kaleyi andırıyor oda sayısı çok fazla genelde amerıkan tipi mutfak yapıyorlar ama kendi zevklerıne göre denildiği gibi elektrık su ucuz doğalgaz yok ama evlerde klima var sıcak sorun olmuyor yiyecek ucuz yani temel gıdalar ama denildiği gibi beyaz peynir siyah zeytin çekirdek sucuz sosis birde bizim Türk çayı tabii bir zaman sonra bunları Türkıyede getirmeyı ve gidenlere sipariş etmeyı akıl ediyorsunuz buraya para biriktirmek için geliyorsanız iyi bir seçim ama gezmeye eğlenmeye meraklıysanız ve bayansanız mecbur değilseniz gelmeyın beni en çok bunaltan evlerın pencerelerindeki kepenklar cam yok gibi duruyor dışardan zaten de küçücük ama sebebini anlıyorsunuz başta saçma gelsede kum kum fırtınası oluyor buralarda ve yer yere sızıyor kapalı bile olsa giriyor daha yazın sıcağını görmedım bakalım ama eşim den ayrı olmaktansa ve türkiye şartlarını düşününce herşeyin bir bedelı var. bir iyi yanı şu buranın otobus yok yok sayılır taksıye biniyorsunuz ucuzda zaten rahat böyle arkadaşlar 3 ayda bu kadar kavradım burayı buraya gelen insanların sahip olduğu en iyi sartlara sahıbım burda suan üstelık calışıyorum evde kalamazsınız .

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar sembol yada sytemle ılgili Murat beye sorularınız oluyor benim eşim orayla alakalı çalışıyor iyi bir firma olduğunu biliyorum odemlerıni düzgün yapıyorlar sağlam bir firma yakında sirte diye bir ilinde yeni bir projelerı başlıyor bizde bu yüzden sirte gidiyoruz yakında geniş bir bilgim yok ama iyi bir firma olduklarını biliyorum

Adsız dedi ki...

Ben Yakup 15 senelik PVC imlat montaj küpeşte sineklik ustasıyım.Aslen Trabzonlu olup Şu anda İstanbul'da bir şirkette usta başı olarak çalışmaktayım.İş ilanlarına bakarken sizin yorumlarınızı okudum sizden bir ricam var libyadaki bir inşaat şirketinin email adresini bana iletirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.0531 894 55 81

Adsız dedi ki...

slmlar oncelıkle murat beye gecmıs olsun demek ıstıyorum uzun zaman once bende bılgı almıstım murat beyden ama burda trıpolı gıbı sahıl kesımlerıyle ıc kesımler arasında cok buyuk fark var
ben suan fızan collerının dıbındeyım sebhayla ılgılı bılgı ısteyen arkadas burada hayat sıfır sosyal hayat onemlı degıl ben alıcagım paraya bakarım dıyorsan kop gel
ps3, harıcı harddısk dolusu fılm, bır laptop senı uzunca goturur sanırım :I
ıc kesımlerden teklıf alan arkadaslara tavsıyemdır bu ayrıca sadece sana degıl,
lıbya berbat bıryer 8. dunya ulkesı dıyebılırım, ama turk sırketlerı guzel santıyeler kuruyor
benım oldugum santıye mesela devasa bır yer kucuk bır sehır gıbı calısan sayısıda fazla olunca fazla sıkıntı cekmıyorum ben sahsen :) sıkıntısı sorusu olan varsa ic kesimlerle ilgili ben bu sıteye sıkca bakmıyorum o yuzden bana mailden ulasabılır maıl atın bende cevap vereyım sıze
kopesti@windowslive.com
hadi eyw :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar biz Libyada Firmamızı tescil ettirmek itsiyoruz.

Bunun için burdaki evakların takibi tercümesi ve takibi konusunda firma arıyorum .

Bilen arkadaşalar varsa ve paylaşırlarsa sevinirim .. Selamlar / Tunç

Adsız dedi ki...

Murat Bey harika bir insanları aydınlattığınız için çok teşekkürler, bende yakız zamanda libyaya çalışmaya gidiyorum, blogunuzu soluksuz okudum öyleki soracak tek bir sorum kalmadı, her şey için teşekkürler, Allah kolaylık versin umarım Türkiyede istediğiniz olanaklarda işiniz hazırdır. saygılar

Unknown dedi ki...

iş için libya sirtaya gidicez bayanların başını kapaması zorunlu mu?

Unknown dedi ki...

SABAN SAGLAM : Murat bey merhaba oncelikle verdiginiz bilgiler için cok tesekkür ederim. Bende Meammar Arabia firmas ile Bingazı 2200 adet Villa projesine gelmeyi düşünüyorum.Türk firması değil ama yönetimde müh olarak 3000 yakın türk oldugunu duydum.Calısan yada bilgisi olan varsa bilgi verirse sevinirim.( Nerde kalıyorlar maas odemeleri. kac ayda bır ızıne gonderıolar guven acısından ?? )Bende ıns muh olarak gıdecegim .Yorumlarınızı bekliyorum

Adsız dedi ki...

arkadaşlar gıda mühendisiyim şanntiye de çalışmak için teklif var maaş sıkalası ne antalyada beş yıldızlı otelde çalışıyorum 10 yıllık mühedisim

Adsız dedi ki...

slm arkadaşım cevaplarına baktım libya da herşeyi biliyosun. benim de birsorum olacak ben libya ya elektrikci olarak gidecez... maaş mesailerle billik te 2.800 tl maaş nasıl elektirikciler rahat oluyomu oralarda fazla bilgim yok cevap verirsenin teşekürler şimdiden.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar ben 6 ay kaldım mahvoldum benim düşüncem bidaha bana 10.000.000 dolarda verseler ben arap ülkesine gitmem hepsi birbirinden pis beşpara etmez hele türksen herzaman sorun yaşarsın türklerned nefret ediyolar gitmekle hayatınızın enbüyük yanlışınızı yaparsınız çok pişman olursunuz giderseniz

Adsız dedi ki...

Murat bey hastanelerle ilgili bilginiz var mı, ben eşim yüzünden gitmek zorundayım. Kendim yüksek lisansımı da yaptım.Ama hiç olmazsa hemşire olarak çalışmak istiyorum. Bilgiisi olan varsa açıklarsa çok sevenirim.

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba,
Sembol İnşaat'ta çalışan ya da bilen biri varsa bilgi verebilir mi? Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

murat arkadasım ve dıger yorum yazan degerlı arkadaslar as-ka ınsaat hakkında bılgınız varmı cok acıl lazım.. departman seflıgı ıcın (muhendıs) nekadar olmalı maas

Adsız dedi ki...

murat bey fırın hakkında bılgı goremedım.ekmekler nasıl turk ekmeğine ve turk fırınlarına benzıyormu.bır fırın ustasının maaşı hakkında bbılgınız varmı ve ustaya ıhtıyaç duyuluyormu.

Muratonovic dedi ki...

Sondan baslayarak cevap yazmaya calisiyim ;

Firinlar ve ustalar hakkinda pek bir bilgim yok malesef..
As-ka ve Sembol insaat firmalari hakkinda pek bir bilgim yok malesef yine..
Hastaneler cok hijyenik ve modern degil malesef, ayrica arapca bilmiyorsaniz calisabileceginizi pek sanmiyorum.. Avrupalilarin gittigi 1-2 hastane vardi belki onlar olabilir..
Maas hakkinda fikir edinmek isteyen arkadaslar, acikcasi pek bir rakam soylemek istemiyorum.. Bunlar hep firmaya, ise ve tecrubenize gore degisebilen seyler.. Benim tavsiyem siz kendi rakaminizi kendiniz belirleyin, unutmayin ki Libya zor bir yer, buna degecek kadar kazanmaniz lazim.. herkes icin de farklidir bu rakam..

Herkese bol sans..

Adsız dedi ki...

ben Türkiyede yaşıyorum burada işlerim çok bozuk bayanım 25 yaşındayım ailemin işlerinide batırdım evim iş yerim hepsini sattım ben Libya ya nasıl giderim nasıl iş bulurum bana yardımcı olur musunuz orda bayanlar çalışıyor mu onuda bilmiyorum

Adsız dedi ki...

ordaki yasayan arkadaslar rica etsem yardımcı olabilirlermi sorularıma..ben 6 aylına gelecegim libyaya ama daha belli deil hangi sehrine gelecegim.burdan getirdigim telefon hattımı orda kullanabılıyormuyum?lökcüoglu sirketi bilen varmı nasıl bir sirkettir..insanları türklere karsı nasıllardır?ingilizce anlayabiliyorlarmı?kısın hava nasıl oluyor ben bu ay gidecegim misal hava nasıl olur..telefonla ailemize faaln ulasmak zor oluyormu türk hattımı kulanabılırmıyım orda?insanları sıcak kanlımı sorun cıkartıyorlarmı?ve ısten sonra cıkıp gezip eglenebilecegimiz bir kafe tarzı yer varmıdır..cvp yazabılırsenız tesekür ederim simdiden tesekür ederim

Adsız dedi ki...

ama neresıne gıdersen gıtt hayat yokk orda ısden sonra dısarı cıkarsın ama hayat berbatdırrr sana nedıyım daha arkadasımmm lıbyada hayatmı olur yavvv gıdersende hattını kullanabılırsın turkcell olursa ıyı olur burda actırırsın baska bıse yok daha tedaylı ögrenmek ıstıyorsan nurettin_zeren@hotmail.com burda beklerım

Adsız dedi ki...

Selamın Aleyküm,

Biz Libya Tripoli'de pastane açmak istiyoruz bize yardımcı olabilecek arkadaş arıyoruz...

Koral 0541 691 77 11

Adsız dedi ki...

öncelikle merhablar
metiş ile libyaya geliyorum..Metişin şantiye ortamı nasıldır?(kalacak yer vs) maaş ödemelerin de sıkıntı yaşarmıyım.

Muratonovic dedi ki...

en son 6-7 ay geriden geliodu maaslar Metis'te.. Belki simdi duzelmistir bilemiorum.. Kalacak yer olarak da kamp kullaniyorlar, fena degil ama eski kafali insanlarin yonettigi bir sirket.. Ama paraniz kalmaz, gec de olsa alirsiniz..

Adsız dedi ki...

cevap için teşekkurler murat bey.

Adsız dedi ki...

iyi akşamlar.
nişanlım libyaya çalışmaya gitti ve 3 yıl kalacak.benim merak ettiğim ben orda tıp eğitimime devam edebilir miyim? kadınlar tıp okuyabiliyorlar değil mi?
varsa bir tıp fakültesi ismi verebilir misiniz?
nişanlımı orda yanlız bırakmak istemiyorum. 1 ay olmadan bunaldı orada.

Maamar Arabi dedi ki...

Murat bey merhaba, blogunuzu Maamar Arabi firmasının ismini aratırken tesadüfen gördük; bilmiyoruz hala blogu kullanıyor musunuz veya yardımcı olabilecek misiniz sormak istediğimiz konuda ama bir ümit size yazalım dedik; bizim bir yakınımız bu dediğimiz firmanın şantiyesinde çalışıyordu son iki üç aydır; Fizanda olduğunu söylemişti. Malumunuz son olaylar nedeniyle bir hayli karışık Libya, son üç gündür hiçbir haber alamadık kendisinden..Fizan'la ya da firmayla ilgili bir duyumunuz bir bilginiz var mıdır? telefonlar internet kesik ama yine de bu şirkete ulaşabileceğimiz bir telefon nosu var mıdır, varsa Allah rızası için bir yazın..Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Libya su an kayniyor. Su an oraya gitmek hic guvenli degil. Gaddafi karsiti bir ihtilal basladi. Allah oradakilerin yardimcisi olsun.

Muratonovic dedi ki...

Ben Libya'dan ayrilali bir yila yakin zaman oldu, o yuzden su anki durum hakkinda pek birsey bilemiyorum ama endiselenmenizi gerektirecek bir durum oldugunu da sanmiyorum.. Cep telefonu ve interneti kesiyorlarmis yer yer ondan haber alamiyorsunuzdur.. Gaddafi karsiti bir eylem yapmadigi surece birsey olmaz.. Amerika orayi bombaladiginda bile Turk'ler tedbirlerini almislardi birsey olmadi, yine birsey olacagini sanmiyorum... Insallah yakininizdan en kisa zamanda sag-salim haber alirsiniz ama dedigim gibi endiselenmenize gerek yok rahat olun...

Maamar Arabi dedi ki...

Murat bey içimizi ferahlatacak şeyler yazmışsınız, Allah razı olsun.

Adsız dedi ki...

libyadan ic savas nedeniyle ayrıldım. cok guzel bir projede calisiyordum ama tabi libyanin medeniyetten mahrum kalmis bolgelerinden birinde calisiyordum, suan gürcistandayim yaklasik 20 gun oldu.bundan sonra turkiyenin guneyine dubai ve bae haric inmek nasip olmasin diyorum:) birazdan ofisten cikip cilgin gece partilerinin verildigi disco lara gitmek santiyeciligin en guzel taraflarindan bitanesi

Adsız dedi ki...

Yahu millet siz çalışmayamı gidiyorsunuz uçkur peşinemi anlamadım. rusya şöyle rusya böyle falan filan biliyorum ne demek istediğinizi rusyada nataşalarla aşlavişne yapmak amacınız libyaya gidince öyle rahat olamayacaksınız işiniz gücünüz dünyada eğlencelik bar pavyon karı kız yuh size

Nuur dedi ki...

zlatan muratanovic : bana libyalı birisinden evlenme teklifi geldi aile yapıları nasıl acaba iyi davranıyorlar mı? kadnlara önem veriyorlar mı? doğalgoz yok derken ne ile ısınıyor bu millet?? merak ettiğim bir çok şey var msn adresnzden ekledm sizi cvp verrsenz memnun olurmm

nuur dedi ki...

zlatan muratanovic. bana libyalı bir asker doktorundan evlenme geldi.. aile yaşantıları nasıl olur? ? tripolide yaşıyormuş.. doğalgaz yok demişsiniz ne ile ısınıyor bu millet?? yardmcı olursanz sevnrm msn adresinizi ekledm cvp verrsenz memnun olurum

mühendis35 dedi ki...

murat kardeş merhaba,

ben belki 1 hafta yada 10 günlüğüne Trablus'a gideceğim(şubat ayında). Merak ettiğim, özellikle sağlık konuları. Nelere dikkat etmek gerekiyor(gereken bir aşı-aşılar var mı?), nerede kalalım? Önerebileceğiniz otel var mı? Ne yenir ne içilir?
Çok teşekkür ederim, desteklerin için.

mühendis35 dedi ki...

arkadaşlar merhaba,

(Sorum orayı bilen tüm arkadaşlara)

ben belki 1 hafta yada 10 günlüğüne Trablus'a gideceğim(şubat ayında). Merak ettiğim, özellikle sağlık konuları. Nelere dikkat etmek gerekiyor(gereken bir aşı-aşılar var mı?), nerede kalalım? Önerebileceğiniz otel var mı? Ne yenir ne içilir?
Çok teşekkür ederim, destekleriniz için.

Muratonovic dedi ki...

@mühendis35 kardeşim.. sağlık konularında endişelenmene gerektirecek bir durum yok, aşı yapmana felan da gerek olmaz.. Yiyecek tabi Türkyiye'deki kadar çeşitli ve bol bulamazsın ama aç da kalmazsın merak etme..

Tabi son bir yıldaki olaylarda şehir ve ülke çok hasar görmüştür, şimdi son durum nedir bilemiyorum ama savaştan önce oteller vardı.. Rixos gibi lüks olanlar da vardı, daha küçüklerde vardı.. Sahilde Büyük Hotel vardı mesela (Büyük - Kebir, Otel - Fındık, yani arapçası Fındık Kebir)Ben zamanında Attawfeek diye bir otelde kalmıştım, temiz ve fiyatı uygun bir oteldi mesela.. umarım hala sağlamdır..

Bizden oralara çok selam bu arada.. Kaddafi'siz umarım daha mutlu olurlar..

Adsız dedi ki...

S.a arkadaslar Ben tekstil ile alkali bilgi edinmek istiyorum. Orada hazir giyim pazari nerede ? Pazar durumu nasil? Bir Haftalik konaklama ne kadar? Nasil guvenilir Bir memleketmi? Lutfen bilgi verirseniz sevinirim.

Rathore dedi ki...

Teşekkür makale güzel ve güvenilir bilgi olduğu gibi bu paylaşım için teşekkürler.
telekupon

Unknown dedi ki...

Güzel güncellenmesi ve paylaşımı için müthiş sayesinde makale. Gerçekten sevdiğim
indirimli cep telefonu

Unknown dedi ki...

Selam arkadaslar libyada olan bi arkadas bana mailden ulasabilirmi? Libya hakkinda bilgiye ihtiyacim var. longeradventure@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Bu konuda bu vakte kadar tecrube edinmis olsanîz.. Banada yardımcı olurmusunuz bende düşünüyorum Libya ya gitmeyi İnşaat teknikeri olarak Bayanım..

Unknown dedi ki...

Bu konuda bu vakte kadar tecrube edinmis olsanîz.. Banada yardımcı olurmusunuz bende düşünüyorum Libya ya gitmeyi İnşaat teknikeri olarak Bayanım..

«En Eski ‹Eski   201 – 245 / 245   Yeni› En yeni»