img { max-width: 560px; width: expression(this.width > 560 ? 560: true); }

28 Nisan 2009 Salı

Libya'da hayat..



Tripoli kelime anlamı olarak üç (tri) şehir (poli) demek. Leptis Magna, Sabrata ve Bengazi (isimleri karıştırıyor olabilirim) isimli üç eski Yunan şehrinin bulunmasından dolayIverilmiş bu isim. Arapça’da Trablus diyorlar. Uzun yıllar Osmanlı idaresinden sonra İtalyan sömürge dönemi yaşamış sonra kısa bir süre krallık yaşadıktan sonra 1 Eyül 1969 senesindeki devrimden bugüne mevcut idareyle yönetilmektedir. Bu yıl Eylül ayında da 40. yıldönümü kutlanacak inşaallah..

Türk İnşaat sektörü açısından da önemli bir şehirdir. Bugün yurt dışında çok güçlü ve saygın bir yeri olan, binlerce insanın ekmek yediği ve Türk ekonomisine de ciddi katkısı olan yurt dışındaki Türk müteahhitler ilk olarak STFA ile Libya’da iş almak suretiyle yurt dışına açılmıştır.. Libya’yla başlayan bu süreç bugün Rusya ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede devam ediyor.. Kriz biraz vurdu bu aralar ama en kısa zamanda düzelecektir. İnşaallah.. Şu aralar Libya’da 100’ün üzerinde Türk şirketi mevcut.

Libya düşünüldüğünün aksine çok güzel bir ülke.. Evet birçok yasak var ve modern dünyanın birçok güzelliklerinden yararlanamıyorsunuz ama stresten uzak, rahat, güvenli, nefis bir havası olan, aşırı çöl ikliminin olmadığı sürekli güneşli ve açık, kışın biraz yağmurlu, insanlarının sıcak olduğu bir ülke.. Ayrıca çok güzel bir sahil şeridi ve denizi vardır. Ama Libya’lıların pek ilgisini çekmez deniz. Zamanında turizme yatırım yapılmış olsaydı çok ünlü bir turizm cenneti olabilirmiş.


Neyse, gelelim Libya adet ve özelliklerine ;


1- “İnşaallah” kelimesinin kullanımı bu ülkede çok farklı bir boyut kazanmıştır.. Nerdeyse herşeye kullanılabilir.. “bir çay alabilir miym ?” dediğinizde garsondan “inşaallah” cevabı alırsınız.. Ya da taksiye “yeşil meydana gidelim” dediğinizde de aynı “inşaallah” cevabını alırsınız.. ama geçen gün Ozan’ın “senin adın Ahmed mi ?” sorusuna aldığı “inşaallah” cevabı bu konuda geldikleri son noktayı göstermesi açısından önemli..

2- Selamlaşmalarının ve hal-hatır sormalarının uzun ve muhabbetsel olması da çok yaygındır.. “Şini Jou?”, “Şini Hal?”, Şini familiy?”, “Şini seyyara?” vs. vs. (yani mealen: naber, nasılsın, ne haldesin, ailen nasıl, araban nasıi ..)Bu sırada sizin aceleniz mi var, orda bekliomusunuz felan, bunlar çok önemli değildir.. Yani bizdeki “Süt kardeşler” filmindeki Kaptan Yunus’un “anamı taniymisun, bubami tanıymisun, amcami tanıymisun, halamın teyzesini tanıymisun ... ?” repliğinin değişik bir uyarlaması..


3- Dindardırlar.

4- Değişik bir bohem bir yaşam tarzları vardır.

5- Dini günlerde havaya havai fişekler atılır.. Merkezi bir yerdeyseniz uyuyamazsınız..

6- Cuma namazlarına gayet temiz ve ütülü elbiselerle gelirler. Bizdeki babanın oğlunu maça götürmesi gibi çocuğunu cumaya götüren insanlara çokca rastlanır..



7- Ramazanda genelde geceyle gündüz yer değiştirir. Çalışma saatleri değişir. İnsanlar gündüzleri iftara kadar uyur, iftardan sonra normal yaşamlarına devam ederler. Ramazanda alışveriş yapmak için en ideal zaman gece 1-2 sularıdır.

8- Herkesin devletin üst kademelerinde bir yerde tanıdıkları vardır.

9- Genelde etrafı duvarla çevrili, içinde bahçesi ve tavukları kazları kuzuları olan ama kendi içlerine kapalı bir yaşam tarzları vardır..

10- Evlerinin etrafını çevreleyen duvarın dışı pistir. Aslında şehir genel olarak pistir, çöp toplama organizasyonları zayıftır. Ama yine de genel olarak bir çok Arap ülkesinden temiz olduğu söylenir.

11- Dışarıya zor kız verirler. Ama dışardan kız alırlar. Ayrıca başlık parası vardır. Evi olmayana da kız vermezler.

12- Petrol sudan ucuzdur.


13- İçki tahmin edildiği üzere yasaktır. Ama boha adını verdikleri kendi el yapmaları içkileri vardır.

14- Gençlerin en büyüğk sosyal aktivitesi yol kenarında bir araya gelip kahve içmeleri. Ayrıca araba kullanmaya ve “dım-tıs” müziği eşliğinde en ünlü caddeleri olan “September 1st” de volta atmayı severler. Drift yapmak suretiyle hava atmakta yaygındır. Geceleri belli yerlerde Drift yarışmaları yapılır.

15- Ata ve at yarışına meraklıdırlar. Ama bahis oynanmaz tabi.

16- Ve Futbol.. Futbol’u çok severler.. Ülkenin iki büyük takımı Al Ahly ve Al Ittahad maç yapacakları zaman ortalıkta çalışan Libya’lı bulmanız zor.. Ülke maça kitlenir..

17- Arapçayı Italyan aksaanıyla konuşurlar.

18- Ve Trafik.. Trafiği farklı bir başlıkta incelemek lazım aslında, çünkü başlı başına ayrı bir trafik kültürleri var.. Trafikteki araba kullanma şekilleri bir çok açıdan yaşama bakış açılarını da yansıtıyor zaten.. Trafik kurallarına genel olarak uyulmaz.. Çoğu da bilinmez zaten.. Hatta trafikte kural olduğundan bile haberi olmayanlar var..

19- Trafiği tehlikelidir..

20- Yaygın olan kaza şekli ; karşı şeridden gelen aracın aradaki refuj yardımıyla havalanmak süretiyle diğer şeritten gelen aracın üzerine konması şeklindedir. O yüzden üstü açık araçlar çok rağbet görmez..

21- Çokça olan araba kazalarından sonra “Allah galip” deyip yollarına devam ederler..

22- Arabaların kapılarının kenarlarında sünger vardır çoğunda.. Kapıyı açarken bi yere çarparsak bişe olmasın diye..

23- Arabaların arkasında Ömer Muhtar resimi çok yaygındır. Şehrin sembolü gibi olmuştur artık.





Son söz.. Bu tip ülkelerde yaşayınca insan kendi memleketinin değerini daha bir iyi anlıyor..

Yukardaki tespitlerin çoğunun sahibi olan Bahadır kardeşimize Bohem Dünyam Yazı İşleri olarak teşekkür ediyoruz..

245 yorum:

1 – 200 / 245   Yeni›   En yeni»
adige_enis dedi ki...

Tespitler süper :)

Adsız dedi ki...

acikcasi moskovada yasiyorum bir is firsati cikti soyle bir okuyayim dedim ama kesinlikle vazgectim tesekkur ederim ))))

Adsız dedi ki...

çok kötü yaa... ama ben evlenince eşimin işi dolayısıyla oraya yerleşecektim... o bana böyle anlatmamıştı:(((

Adsız dedi ki...

eşimle yaklaşık 1 ay sonra işinden dolayı moskovadan libyaya gitmemiz gerekecek. Sanırım o çalışırken ben de türkiye ziyaretlerimi tamamlasam daha iyi olacak :D

Adsız dedi ki...

aynı aynı anlattiği gibi arkadaşımızın kısa bir süre kaldım tekrar gideceğim daha uzun bir süre kalacağım hemde bu defa allahım bana yardım et. bukra inşallah :D

Adsız dedi ki...

evet arkadaşlar bende geleceğim oraya ama hiç açmadı yani daha önce rusya ve ukraynada çalıştım orada çalışanlar bilirler öyle bir ortamdan cıkıp libya gibi bir ortama alışmak zor olacak ama bakalım hayırlısı inşalllah:D

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar bu kadar abartmayın lütfen her ülkenin gizli kapılar arkasında olan gizli bahçesi vardır.. ben 2,5 ay önce geldim buraya ilk 15 gün deli gibiydim ki havalimanına inince anlıyacaksınız beni ama etrafı tanıdıkça ve en önemlisi arapa öğrendikçe şehir daha güzel gelecek size tabi benim basettiğim yer tripoli(tarablus). yapmanız gereken güvenilir 1-2 libyalı arkadaş edinmeniz ve biraz da arapça bilmeniz :) rusyadan daha iyi olduğunu söyleyebilirim buranın özellikle de hafif bir sarışınlık var ise ...bekar izlenimleri bunlar tabikide

Adsız dedi ki...

bende 1 aya kadar gelecem ama zor oacağı benziyor kendi b.sayarımı getirip bol bol oyun götürsem iyi olacak boş zamanlar için

Adsız dedi ki...

selamlar ben tripolideyim yaklaşık 6 ay oldu.yaza denk geldiği için pek sıkıntı çekmedim cuma günleri sürekli tajura veya janzur denilen plajlardaydım.alkolü çok sevdiğim için kısa araştırmalar sonucunda Absolut ve jonnywalker ve tunus biralarını bulmayı başardık.buda bize bir eğlence sağladı.1 telebyt lık harddiskler dolusu filmlerlede geldiğinizde akşamları odanızda keyifli saattler geçirebiliyorsunuz.Manita olayları sakat burda tunuslu 2 hatunla tanıştım msn de ıolayları yoluna koydum ama iş gerçeğe döndüğünde yan çiziyorlar marketlerde sarışın erkekseniz sürtünen bayanların haddi hesabı yok.arabadan laf atmalar numara atmalar vs.uafak paralara gelinmez zaten buranın raici yüksek müh mim en az 3500 usd alır.Tekniker teknisyen 3000 alır aşağısına razı gelmeyim.Çok temiz para birikiyor ben 6 ayda rollere girdim eve girmeye karar verdim.Bu perşembe Türkiyeye gidiyorum 1 hafta ortamlara akıp gelicem tekrar.Gelecek arkadaşlar için öncelikle gelirken yiyecek olarak sucuk peynir çekirdek burada dolapta durması gereken demirbaştır unutmayın sakın pişman olursunuz.Ve türk lokantasına gidip ordaki garsonlarla arkadaş olun herkonuda yardımcı oluyorlar.Mahari türk restourant dersiniz.götürürler.Şu aralar başka hiçbiryerde iş olmadığı için biz inşaatçılara Allah sabır versin güç versin burada çalışmak zorundayız bir süre.

Adsız dedi ki...

Hepinize cok tesekkür ederim. Epey güldüm. Eglenceli imis. Ben en kisa sürede, BURHAN ALTINTOP'u da alip oradayim. Orasi BURHAN'siz olmaz. Epey falaka yer ama olsun. DEGER. Hem onu atalari da VIKINGlerden geliyordu. SARISIMTIRAK bir rengi var zaten. Olmadi, boyar.:)

Unknown dedi ki...

Arpaça bilmiyoruz İngilizce konusularak Libya da hayatımızı idam ettirebilirmiyiz

Muratonovic dedi ki...

Insanlar genelde ingilizce bilmiyorlar, bakkalda takside problem olur.. Ama sosyal bir hayat olmadigi icin genelde Libya'lilarla cok fazla dialog kurmaya gerek kalmiyor.
Biz ya bizim gibi diger ulkelerden gelen yabancilarla gorusuyoruz ya da ingilizce bilen Araplar'la.. Bir sorun oldugu zamanda telefonla Arapca bile birini arayip sorunu hallettiriyoruz..

Kazim Erdoğan dedi ki...

TELEFON VE İNTERNET NE DURUMDA .İSTEDİGİN ZAMAN İNTERNETE İSTEDİGİN YERE GÖRÜŞEBİLİYORMUSUN. İNTERNET GÖRÜŞMESİ UCUZMU.

Muratonovic dedi ki...

Telefonda sorun yok, cep telefonlari rahat ve kullanisli, iki tane GSM operatorsu mevcut, Turkiye ile konusmak da asiri pahali degil. Internet biraz yavas, Turkiye'deki hizi bulamiyorsunuz ama yaygin ve hergun biraz daha iyi hale geliyor.. Telefon hatti olmayan yerlerde Wimax ile internete baglanmak mumkun..

Kazim Erdoğan dedi ki...

Zlatan Muratanovic.
verdiğin bilgiler için teşekkürler.O zaman biligsyarımı getirebilirim.degilmi.Peki Muratoviç kardeşim şoför olarak gelecegiz. şoförlerin çalışması hakkında ve aldığı maaşhakkında bilgin armı bilgilendir
irsen şimdiden teşekkürler.

Muratonovic dedi ki...

Pek bir bilgim yok soforler konusunda, bizim soforler hep libyali, onlar da normal calisiyorlar. Ama trafik biraz tehlikeli, onu soyliyim. Onun disinda birsey diyemem yani, yanlis bilgi vermek istemem..

Kazim Erdoğan dedi ki...

teşekkürler Zlatan Muratanoviç

Adsız dedi ki...

bende inşaatçıyım.Hep baylar açısından konuya bakılmış...bayanlar için çalışma şartları nasıl...iyi bir teklif aldım, degerlendirme aşamasındayımda...bayanlar nasıl giyniyor...sarışın olmak sorun mu :)vb...

Adsız dedi ki...

orada teknolojik ürünlerin fiyatları türkiyeye göre ne durumda! bende bir ay içinde uzun bir süreliğine oraya gelecegim. Acaba burdan mı laptop alayım yoksa geldiğimde ordan mı alayım karar veremedim. Fikir verebilir misiniz? Ve kıyafet olarak neler getirmeliyim. önümüz kış ayları ne getireceğime athmin edemiyorum. Ayrıca orada tekstil ürünleri, çeşitleri ve fiyatları ne kadar civarında? hepsini burdan mı getirmeliyim? mesela kot giyilir mi orda? yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim :)

Muratonovic dedi ki...

Sarisin bayan insaatci adsiz arkadas, Burda benim calistigim sirkette de bir suru bayan calisan mevcut, iclerinde sarisinlar da var. Giyim kusam konusunda her hangi bir kisitlama yok, her hangi bir problem yasamazsiniz. Bunun disinda da bayan olarak Libya'da bir problem olmaz, ama Turkiye gibi de degil tabi.

Yasayacaginiz en buyuk problem insanlarin size bakmasi olur, yolda yururken Libya'lilar size bakarlar trene bakar gibi, zaman zaman da laf atmalar olur ama bunlar "Hello" "How are you" dan oteye gecmez, cok rahatsiz edici bir durum degil.

Elektroniklerle ilgili soru soran diger Adsiz arkadas, burda elektronik'ler Turkiye'ye oranla %20-30 daha ucuz, burdan almaniz daha mantikli. GIyim kusam olarak da, ben buranin kisini Karadeniz kisina benzetiyorum.. Bol yagmurlu ve soguk, Mont felan getirin. Sanildigi gibi col iklimi yok, kislari kazak mont giyiyoruz ozellikle Ocak-Subat aylarinda.. Ama yazin cok sicak tabi. Ama giyim kusam konusunda cok sikinti yok, magazalar mevcut ve fiyatlar uygun, Turkiye'den daha ucuz da diyebilirim.. Kot ta giyilebilir..

Adsız dedi ki...

ben bir kaç gün sonra trablusta olucam inşallah yalnız kafama takılan bi çok şey var.
bize maaş olarak 1400 usd denildi çok mu az.teknisyen olarak gidicem.sonra ev kiralamak ailemi götürmek istiyorum,ev kiraları ve ortam nasıl olur.hırsızlık gasp falan çok olur mu..eşim ve çocuğumla orada rahat güvenilir bir şekilde yaşayabilirmiyiz.türk okulları var mı.evler eşyalı kiralanıyormuş duyduğum kadarıyla.ev eşyası derken çamaşır bulaşık makinesi falan mı.ve ev kiraları ne kadar.elektrik su doğalgaz ücretsiz deniliyor öylemi.teşekkür ederim cevaplarsanız sevinirim.

Muratonovic dedi ki...

Tecrubeye ve firmaya gore degisir tabi ama 1400 usd biraz az gibi acikcasi, ama bu kriz doneminde hic yoktan iyidir tabi. Ama gene de biraz dusuk gibi.
Ev kirasini siz kendiniz odeyecekseniz problem olabilir, begeneceginiz bir ev biraz pahali gelebilir. Ama her fiyata gore ev bulabilirsiniz. Aramaniz gerekecek biraz. Uzun sure kalmayi dusunuyorsaniz (2-3 yil) ailenizi getirmek mantikli olabilir, yok 6 ay kalcam diosaniz tavsiye etmem pek.
Hirsizlik gasp gibi seyler cok yaygin degil (araba hirsizligi var biraz o kadar) esiniz ve cocugunuzla rahat guvenilir bir sekilde yasarsiniz, kafaniz rahat olsun.
Elektrik su gibi masraflari genelde ev sahipleri oduyor, zaten cok cuzi rakamlar geliyor. Dogal gaz yok bu arada.
Evler esyali da var esyasiz da var ama genelde esyasiz.. dedigim gibi her butceye gore luksten normale kadar degisik semtlerde cesit cesit esyali esyasiz evler mevcut. Size kalmis bir karar.
Turk okulu benim bildigim yok, ama buradaki Turklerin ve diger yabancilarin cocuklarinin gittigi bir uluslararasi okul var.. Iyi egitim veriliyor bildigim kadariyla ama parali okul, sirket karsilamayacaksa butceniz icin problem olabilir.

Adsız dedi ki...

Bugün Tripoli'de bir firmadan iş teklifi aldım ama kafama takılan çok soru var. İlk olarak ofislerdeki çalışma koşulları nasıl? Yeni mezun ya da 4 ay iş deneyimi olan bir mimar ne kadar maaş alıyordur, bir fikriniz var mı?

Adsız dedi ki...

s.a ben libyaya kuaför olarak gideceğim başkente zlatan muratanovic gördüğüm kadarıyla senin baya bi bilgin var bu konuda bana yardımcı olursan cok sevinirim orda kuaförlük yürürmü güzel para kazanabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim arkadaşım

Muratonovic dedi ki...

@mimar arkadas, calisma kosullari firmadan firmaya, projeden projeye degisir. Genelleme yapmak zor. Ama yeni mezun biri olarak paradan cok tecrube kazanimi acisindan yararli olacaktir. Ayrica, para harciyacak fazla bir yer olmadigi icin iyi para biriktirebilirsiniz.. Maas olarak ise, dedigim gibi degismekle beraber, 2000-3000 dolar arasi normaldir bence..

@ kuafor arkadas, burda bayanlar kapali hep, ama kendi iclerinde (dugunlerde vs) gayet sosyetik giyinip suslendiklerini biliyoruz.. Kuaforlerde var, bizim burdaki bayan arkadaslar da gidiyor siklikla.. ama sektor hakkinda kesin birsey diyemem, ne derece is yapar bilemiyorum..

ThE UnReaCHaBLE dedi ki...

Selamlar,Sirt bölgesinde bir iş için teklif aldım.Oradaki şartlarla ilgili (genel olarak libya) ve firmalar hakkında sizden bilgi almak istiyorum müsaitseniz.Msn'e sizi ekledim,eğer wipeoutx ile başlayan maili kabul ederseniz çok memnun olacağım.İyi günler

ümit dedi ki...

slm zlatan muratanoviç arkdasım ben libyada çalışmak istiorum.mesleğim oto tamircisi.kefilsiz kendi adıma dükkan acabilir miyim?libyanın sanayii durumu nasıl bana bu konuda bilgi verebilirsen sevinirim yorumunu bekliorum simdiden tesekkur ederim

Muratonovic dedi ki...

Acikcasi araba tamirciligi sanayii hakkinda cok bir bilgim yok, yanlis bilgi vermek istemem. Araba tamiri yapan bizdeki oto sanayiine benzeyen yerler var, onu biliyorum.. Ama isler nasil yuruyor, sanayii durumu nedir pek bilgim yok..

ümit dedi ki...

tesk ederim zlatan muratanoviç verdiin bilgiler için peki bu konuda nereden biligi alabilirim ?

Adsız dedi ki...

Murat bey verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Vaktiniz varsa size bir mail attım,veya msnde görüşebilirsek 1-2 sorum olacaktı da çok sevinirim.Görüşmek üzere

Not:wipeoutx ile başlayan mail :)

Muratonovic dedi ki...

@ Umit, burada yatirim yapacaksaniz burali bir tanidiginizin olmasi bence cok onemli. Oyle bir tanidiginz varsa, gelin yerinde inceleyin derim. Vize de kalkti zaten (henuz uygulama baslamadi ama birkac gun icinde baslar heralde), rahatlikla gelir gidersiniz...

@ Adsiz (Cenk), e-mail'ine cevap yolladim.. Merak ettigin baska konular varsa e-mail veya msn'den sorarsan cevaplarim ben..

Adsız dedi ki...

Zlatan arkadaşımıza öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkür ediyorum.Değerli arkadaşım ben tekstilciyim.Ev tekstiliyle uğraşıyorum,havlu nevresim perde felan.Libya piyasasında çalışma olanağım varmı? toptancılık ve perakende sektörünede çalışmak istiyorum.Dükkan açsam ya da toptan mal satabilirmiyim?
Teşekkürler

Deniz dedi ki...

Merhabalar Zlatan arkadaşa bir sorum olacak; ben türkiyede restaurant mudurluğu yapıyorum ve tripolide yeni açılan bir otele transfer olucam. 1800 dolar maaş ve artı tip veriyorlar. Kalacak yer ve yemeklerde otel tarafından karşılanıyor ayrıca yılda 1 kez gidiş dönüş uçak bileti. Yani maaş ortalama 2300 dolara gelecek. Yaşım 25 benim için iyi bir fırsat diye düşünüyorum ancak kafamda bazı sorular var. Mesela bu parayla yani 2000 dolarla orada neler yapılabilinir. Alım gücü türkiyeden daha mı yüksek? Birde çalışanlara bakınca bu fiyat uygun bir fiyat mıdır??

Muratonovic dedi ki...

@ Tekstilci Adsiz arkadasim, Bilmedigim sektorler hakkinda yaniltici bilgi vermek istemem, en dogrusu boyle bir ise girecekseniz gelip yerinde gormenizdir.. Ama is yaparsiniz diye tahmin ediyorum, hatta bende sik sik Turk tekstil urunlerine rastliyorum burda.. Yani toptan da perakende de is yapabilirsiniz diye tahmin ediyorum..

@ Deniz, yine ayni sekilde bilmedigim sektorler hakkinda yorum yapmak pek istemiyorum, yaniltmak istemem.. Ama buraya gelerek birsey kaybetmezsiniz diye dusunuyorum, en kotu ihtimal begenmezseniz Turkiye'ye geri donersiniz.. Sizin vereceginiz bir karar, ben karismak istemem. Para olarak ise burda para harcayacak cok fazla yer yok olan yerlerde Turkiye'ye gore ucuz diyebilirim.. Ben ev kirasi vermiyorum, yol param da yok sirket karsiliyor, sigara icki de kullanmiyorum (ot gibi yasiyorum yani) aylik 200-250 usd civari bir para bana yetiyor..

Unknown dedi ki...

Sn. Zlatan Muratanovic
Bir türk firması ile libyaya çalışmaya gidiyorum. libya hakkında çok araştırma yaptım ve neredeyse gerekli olan tüm bilgileri aldım. fakat ben sigara kullanıyorum ve sigara hakkında hiç bir bilgi alamadım. hangi tür sigara bulunuyor, tütün bulunuyormu ve fiyatları ne kadardır. malum kendimize bir bütçe yapmalıyız. bu masraflarda bütçenin içinde olmalı. teşekkür ederim.

Muratonovic dedi ki...

@Vedat, Her turlu sigara bulunur. Sadece Winston yok nedense, sebebini bende anlamadim.. Onun disindakilerin hepsi bulunur ve fiyat olarak Turkiye'den biraz ucuzdur ..

Sigara ile ilgili kucuk bir not daha, ayni sigaranin Turkiye'deki tadini alamazsiniz.. Bu genel bir durumdur, Turkiye'deki Marlboro ile dunyanin baska bir yerindeki Marlboro farkli tadi verir. Ayni marka sigara ulkeden ulkeye farklilik gosterebiliyor.. Bu da aklinizda olsun..

Unknown dedi ki...

verdiğin bilgi için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Zlatan Muratanovic slm kardesim bende haftaya bende libya gelecem tam yer bilmiyorum şirket tarafından gelecem sen bilirsin orada çalısan şirket elemanları en cok nerede kalıyor cadır damı mı yoksa oteldemi yoksa evmi tutuyorlar bana bu konuda bilgilendirmisiz acaba....

Adsız dedi ki...

bu arada aklıma gelmiş ken bende oraya gelince acaba bir leptop alsam beni idare edecek kadar acaba kaca ala bilir birde bu konuda yazarmısınız acaba ....

Muratonovic dedi ki...

Sirketten sirkete degismekle beraber genelde sirketlerin prefabrik binalardan yaptigi kamplar var, orda kaliyor insanlar.. Kamp yoksa hotel veya evler tercih edilebiliyor.. Genelde cok buyuk evler oldugu icin, bir eve 5-6 kisi yerlestirilebiliyor.. Ama cadirda kalan duymadim.. Laptop'lar da genelde Turkiye'deki fiyattan %10-15 daha ucuz diyebiliriz.. Burdan alabilirsiniz..

mayturk dedi ki...

selam zlatan sabirla sorulari cevapladigin icin tesekkurler esimle tripoliyi dusunuyoruz suan bae de yasiyoruz santiyede . southern waha general construction comp. nasil bir firmadir? saglik kosullari hakkinda duyum aldigin oldumu? dogum vs sevgiler

Muratonovic dedi ki...

@Mayturk, soylediginiz sirketi duymadim daha once birsey diyemem.. BAE'den sonra biraz geri kalmis gelebilir size muhtemelen ama esinizle birlikte gelecekseniz ayri ev talep edebilirsiniz.. Genelde aile olarak gelenler bahceli mustakil evleri tercih ediyorlar, hatta havuz bile luks degil burda..
Saglik kosullari olarak da hastaneler mevcut tabi ama Turkiye'deki gibi degil, ciddi saglik sorunlarinda ve dogumlarda Turkiye'ye gitmenizi tavsiye ederim, ne olur ne olmaz.. Ama burda da modern hastaneler mevcut..

mayturk dedi ki...

suan santiyede kampta kaliyoruz hersey dusunulmus kurulu duzenli ev gibi gercekten iyi bu imkani orada bulabilmek onemli hangi firmadasiniz peki ozel olmazsa? yada onerebileceginiz firmalar neler renaissance guvenilirmidir meaamar arabi ve summa disinda hangi firmalar guvenilir

Muratonovic dedi ki...

Bende kampta kaldim zamaninda biliyorum ama ne kadar duzenli olursa olsun evin yerini tutmaz.. Libya'da ozellikle mustakil, bahceli ve hatta havuzlu bir evde kalma imkaniniz varsa degerlendirin derim, vize de kalktigi icin Turkiye'den bile misafirleriniz gelebilir arada..
Summa Metis gibi firmalari tavsiye etmem acikcasi. Ama renaissance iyi firmadir, yurt disinda is yapan Turk firmalari icinde en iyilerdendir diyebilirim..
merak ettiginiz baska seyler varsa e-mail de atabilirsiniz muhendismurat@hotmail.com

mayturk dedi ki...

tabiki ev baska biz enkadayiz 1+1 evimiz var aile evi cam ocak ankaste firin fln var esim cok sevinmisti bukadarini beklemiyordum demisti ama ev baska tabiki cunku colun ortasindayiz nekadar evlerimizin onu yesil olsada naco insaat nasildir aslinda maas duzenini cok merak ediyorum libyada gecikmeli odeniyor diyorlar dogrumudur cok soru sordum affiniza siginiyorum

Muratonovic dedi ki...

rica ederim demek.. naco firmasi hakkinda bilgim yok, birsey diyemem.. Maas odemleri ise firmadan firmaya degisir.. maasini 6 ay geriden alan da var, ayin sonunda hemen alan da var. Biz, cok sukur zamaninda aliyoruz, ama bunu anlasmadan once konusun derim. 3-4 ay geriden maas almak cok hos degil bence ama bildigim kadariyla enka'da genel bir uygulama bu durum, alisik olabilirsiniz.. Ama enka buyuk firma sonucta, parayi 3 ay sonra da olsa alacaginizi bilirsiniz, ama kucuk firmalarda problem olabiliyor...

mayturk dedi ki...

evet basta gorusmek daha mantikli enkada ayin basinda maaslar odenir cok sukur bir problemimiz olmadi turk ahcilarimiz var bebek bakicilarimiz var iste bu imkanlari bulabilmek onemli simdilik tesekkurler hersey icin sagolun

Adsız dedi ki...

Zlatan Muratanovic slm bende istanbul firması makro firmasıyla gidecem elektrikci olarak acaba bu firma orada nasıl ödemeler olarak bunun hakkında bilginiz varmı acaba

Adsız dedi ki...

Karadenizli Kardeşim,

Ortama uyum sağlama becerini takdir ediyorum. Ayrıca tebrik de ediyorum. Pek çok kişiye yardımcı oldun. Ben de bir soru sormak isterim. Ulaşım konusunda proje hazırlamak için Trablus'a geleceğiz ekip halinde. ama programımızı doğru yapmak için Trafiğin haftanın hangi günlerinde yoğun olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. (bizim pazar gününü ayırdığımız alışveriş ve gezme faaliyetini Trabluslular hangi hafta gününde yapıyorlar). teşekkürler

Muratonovic dedi ki...

Burda haftasonu tatili Cuma gunu.. Ama genelde alisveris ve gezme aliskanliklari yok pek, o yuzden cuma gunleri yollar bos oluyor.. Cuma'ya gidiyorlar erkekler.. Haftanin diger gunlerinde ise normal trafik oluyor..

Adsız dedi ki...

ben mustafa oncelıkle super bısey yapmıssın ınsanların zıhnındekı bulanıklıgı gıdermıssın senın adına cok sevındım benım sorum su olacak kardesım teknıker ben muhendısım ıkımızde meammara basvurduk beklıyoruz sırket nasıl ve sence ne kadar para talep etmelıyız?tecrubemız 2 yıllık sımdıden tskr ederım...

Muratonovic dedi ki...

sirketi daha once duymadim birsey diyemem. 2 yil tecrubesi olan bir Tekniker icin 2bin, Muhendis icin 3bin usd altina inmemekte fayda var, ayrica izin durumu, kalacak yerler, maaslarin odeme zamani, ssk odenmesi gibi konularda onemli.. Anlasmadan once bu tip konulari konusmanizi tavsiye ederim, sonradan problem olmasin.

Adsız dedi ki...

merhaba eşim başvurdu meammara. kabul edildi müdür olarak
ama benim aklım kalıo ben gelemeyecem çunku seriat falan var diyorlar oğlumla zorlanırız.
biraz bana ortamdan bahsedermisiniz? mesela insanın başı kolay beleya girer mi?
vb.. gibi teşekkür ederim

Cafer dedi ki...

Arkadaşlar merhaba... Libya hakkında gayet güzel bilgilere ulaşabildim sonunda. Bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Bir soru da benden; EOUC firması ile ilgili bilgiye sahip arkadaş varsa ve bunu paylaşırsa çok sevinirim. Firma Türk firması değil, bildiğim kadarıyla Libya firması... Şimdiden teşekkürler...

Adsız dedi ki...

southern waha general construction!!! tripoli-libya bu firma hakkında bilgisi olan arkadaş var mı? mayturk sende bu firma hakkında bilgi sormuşsun? o firma için anlaştın mı?

Muratonovic dedi ki...

Meammar hayirli olsun oncelikle esiniz icin ama buraya gelmekten korkmaniza gerek yok. Seriat yok ve bir suc islemediginiz surece bir problem yasamazsiniz. Cocugunuz icin ingilizce egitim veren okullar mevcut daha ziyade yabancilarin cocuklarinin gittigi. tabiki Turkiye gibi modern degil, ama yasamsal bir probleminiz olmaz. Rahatlikla gelebilirsiniz hatta bircok acidan sevebilirsiniz bile.

Onun disinda, diger iki arkadasin sordugu EOUC ve Southern Waha General Construction firmalari hakkinda bir bilgim yok, yanlis yonlendirme yapmak isteme..

Adsız dedi ki...

Merhaba. Ben de mart nisan ayı gibi eşimle libyaya gitmeyi düşünüyorum . ordan bir inşaat şirketnden teklif geldi. 'artes' tam iş olanaklarını bilmiyoruz. o yüzden biraz endişeliyiz. Firmayla ilgili bir duyumunuz var mı acaba?

Adsız dedi ki...

slm bende libyada bir otelde temizlik elemanı olarak çalışmaya geleceğim maaşı 1000 dolar dediler nasıl sizce

Adsız dedi ki...

Mustafa Şahin....arkadasım ne kadar cok talep var sana soz lıbyaya gelırsem bende bıldıklerımı paylasımcam yukunu hafıfletıcem:)

Unknown dedi ki...

merhaba
bende sizi bir-iki soruyla rahatsız edeceğim: libya da yüksek lisans bursu kazandım.tahminen haziran-kasım 2010 tarihlerinde kazanan diğer arkadaşlarla orada olacağız.gideceğim üniversite zliten şehrinde ,şehir sahil şeridinde ve başkente 137 km uzaklıkta.eğer öğrenci yurdunda kalamaz isem öğrenciler için eşyalı ev fiyatları nekadardır?.site yorumlarında türklerin verdiği bilgilere göre 700 dinardan başlıyor. böyle bir rakamı takdir edersiniz ki bir öğrenci ödeyemez.ve bayan öğrencilerin tek başlarına ev kiralamarında güvenlik açısından bir sıkıntı olabilirmi ?

Muratonovic dedi ki...

Artes firmasi hakkinda bir bilgim yok, duymadim.
Otel sektoru hakkinda da malesef cok bilgim yok, birsey soyeleyemem. Ama Turkiye'de bu kadar para kazanma sansiniz yoksa degerelendirebilirsiniz, sonucta fazla para harcamayacaginiz icin biriktirebilirsiniz, ama kalacak yer, yemek, sigorta gibi konular onemli.
@Mustafa Sahin Bey, buyrun bekleriz :)
@a, Libya'daki kiralar yuksek biraz ama gideceginiz sehirde daha ucuz olabilir, ordan birilerine sormakta fayda var. Ben Zliten sehrini ilk defa duydum, bilgim yok. Bayan olarak tek basina kalmakta bir problem olmaz ama muhtemelen siz tedirgin olabilirsiniz, o yuzden cok tavsiye etmem. Guvenlik acisindan bir sikinti olmaz ama dedigim gibi tek olmamakta fayda var.

Adsız dedi ki...

Merhaba Murat Bey, Ben Arda, Uzun zamandır sizin Libya ve diğer ülke-şehirler hakkındaki yazılarınızı takip ediyorum. Gerçekten bir çok insanın içine sözlerinizle su serpiyorsunuz. Sonuçta hiçbir bilgiye sahip olunamayan bir ülkeye soru işaretleriyle gitmek çok zordur. Bu açıdan teşekkürü bir borç bilirim. Konuya gelince, ben uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olur olmaz enka şirketi ile Rusya'da İdare işler personel şefi yardımcılığı ve genel personel departmanlarında 1,5 sene çalıştım.2008 Kasım ayında patlak veren krizle birlikte iş bitimi alıp ülkeye geri döndüm. bu arada askerlik sürecini de tamamladım. şimdi iş arıyorum ve sözlerinizden dolayı Libya'da para biriktirmenin kolay olduğundan Libya'da faaliyet gösteren firmalara başvuru yapmak istiyorum başvuru yapabileceğim firmala hakkında bana mail atmanızı rica eder, çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
Mail adresim: ardasa@hotmail.com

cihat yıldız dedi ki...

Merhaba Murat,
Ben cihat geçen hafta suriye ye gittim ve bu hafta irana gidicem iş bağlantısı kurmak istiyorum sektörüm tekstil,giyim(kot penye üst giyim),ev tekstili ( uyku seti,klozet takımı) ve kumaş ( perde,döşemelik) bu konu hakkında bilgilendirirmisiniz beni imalatçı firmayız çalışmaları nasıl türk malına nekadar değer verirler piyasayı oluşturabilirmiyim veya libya uygun bir bölgemi bizim için teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

Taşıyıcı hepatit b olanlar libyaya giremiyor deniyor doğrumu.Bu Taşıyıcılığın kimseye zararı yok ama nedense bir yasak konmuş bilgisi olan varmı?

Adsız dedi ki...

selam arkadaslar tripoliden tunus a gecmek zormu herhangi bir vize vs gibi belgeye ihtiyac varmi.sosyal hayat gece hayati hic yok sanirim?

Muratonovic dedi ki...

@ Cihat Bey, bahsettiginiz sektorler hakkinda cok bilgim yok, gelip burda kendinizin arastirma yapmasi en dogrusu. Vize de kalkti, gelmeniz kolay olur. Ama bu ulkede bircok sey yok, o yuzden bakir bir pazar, dogru hamlelerle iyi paralar kazanilabilir.

@ Hepatit B ile ilgili sorusu olan arkadasim, bu konuyla ilgili bir bilgim yok, oturum icin kan testil yapiliyor bize. Sanirim AIDS bakiyorlar, bir de uyusturucu madde. Hepatit ariyorlar mi bilemiyorum, belki Turkiye'deki yurt disinda calisabilir raporunda bir problem olabilir, onu da arastirmak lazim. ben burdaki arkadaslara sorarim, biseler ogrenirsem buraya not duserim yine..

@ Tunus'a gecmek isteyen arkadasim.. Tunus'a gecmek cok kolay, vize istemiyorlar. Ucak bileti zaten 300 LYD (yani 250 TL civari), biz de sik sik gidiyoruz Tunus'a. Tunus'a giris vizesi yok ama Libya'dan cikis vizesi var, onu almak gerekiyor sadece. Libya'daki gece hayatina gelince, var ama dogru insanlari bulmaniz lazim. Kapali house-party'ler, ozellikle yabancilar arasinda yaygin, ama ortami bulmak lazim ;)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,Serdar ben.Bende bu fedakar arkadaşım Zlatan Muratanovic bir kaç bilgi sormak isterim.Libyada Derna bölgesinde bi organizasyonun yöneticisi olarak geleceğim nasipse ailem ile beraber.Libyada otomobil almak ve istediğimiz araçları bulmak mümkünmü ve fiyatları örneklerndirebilirmisiniz?Ayrıca Türkiye ehliyetimizle araç kullanabiliyormuyuz?Son sorum olarakta Türkiye standartlarında evler ve dayalı döşeli pozisyonu mümkünmü?

Muratonovic dedi ki...

@ Serdar, burda her turlu arabayi bulabilirsiniz, fiyatlarda Turkiye'ye gore %20-30 daha ucuz diyebilirim. Benzin zaten bedava gibi. Onun disinda Turk ehliyetiyle araba kullanamazsiniz ama ehliyetinizle bir haftada Libya ehliyeti temin edebilirsiniz.
Evlere gelince, genelde Turk standartlarina gore oldukca genis ve guzel diyebilirim. Hatta ailenizle gelecekseniz, sirketten mustakil, bahceli ev talep edebilirsiniz, cok luks bir durum degil...

Adsız dedi ki...

tripoli ile tunus arasi kac km?kara youlu ile gemcmek mumkun mu?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de yarın lıbyaya gıdıyorum. Serıat olmadıgını bılıyorum ama yıne de basımı ortmek zorunda mıyım onu anlamadım.bununla bırlıkte oradan alacagımız telefon ya da teknolojık dıger aletler turkıyeden ucuz mu ve de telefon alırsak calısır mı? bır de alısverıs yapabılecegımız duzgun kalıtelı yerler var mı? tesekkurler.

Muratonovic dedi ki...

km olarak birsey soyeleyemem ama 2 saatte gidiliyor. Bazen sinirda biraz zaman gecebiliyor, bayramlarda vs. kalabalik olursa.. Burdan arabayla sik sik Tunus'a gidenler oluyor, bir problem olmaz.. Tunus Turk'lerden vize istemiyor ama Libya'dan cikmak icin cikis vizesi lazim..

Basinizi ortmek zorunda degilsiniz, soylediginiz gibi seriat da yok. Guvenli bir yer, bir problem yasamazsiniz. Libya'lilar bazen bakabilir, en fazla "hello how are you" diye laf atabilirler ama rahatsizlik verecek veya korkacak bir durum yok. Gayet guvenli ve rahat bir ulke.. Denize girebileceginiz yerler de mevcut.

Telefon ve diger teknolojik aletler Turkiye'ye gore cok azcik ucuz. Burda aldiginiz telefon kaydettirirseniz Turkiye'de calisir, ama 2 yilda bir tane telefon kayit ettirebilirsiniz.. Alisveris imkanlari kisitli ama biraz, alisveris merkezleri beklemeyin.. Ama yine de var tabi ufak tefek yerler ve kucuk mini alisveris yerleri..

koray dedi ki...

merhaba bende iş için libya'ya gidicem.eşimde yanımda gelecek.libya'da müstakil bir ev kiralamak istesem aylık kirası hangi aralıklardadır.bir diğer sorumda libya'ya giderken köpeğimizide yanımızda götürebilirmiyiz,netten baktım biraz ama sağlıklı bir bilgi bulamadım.şimdiden teşekkürler.

gunay dedi ki...

Murat arkdasım sayende bizde Liby ve Tripoli hakkında cok bilgi aldık..tesekurler..o şantiye arasında vakit ayırabildigin icin seni tebrik ederim

Muratonovic dedi ki...

@Koray, burda mustakil ev cokca var, fiyatlarda genelde 2bin dinardan baslayip 4-5 bin dinarlara (1usd = 1.24 LYD) kadar cikabiliyor, ama evler malikane gibi.. genis, buyuk, havuzlu bahceli felan.. Yapisina gore de fiyati degisiyor. Kopeginizi de getirebilirsiniz, ama bazi izin prosedurleri var galiba (ucakla ilgili ozellikle), yine de konsolosluga bir sorun bence.. Turkiye'den kopegini getiren arkadaslar oldu burda..

@Gunay, tesekkur ederim.. bayaa faydali oldu galiba burasi..

Bir de gecenlerde bir arkadas sormustu, hepatit varsa oturum izini vermiyorlar mi diye. Vermiyorlarmis. Burada oturum icin basvurdugunuzda kan testi yapiliyor, aids veya hepatit varsa sadece tasiyici olsaniz bile geri gonderiyorlar malesef..

Adsız dedi ki...

Mrb zlatan yorumların çok yararlı oluyor kısmetse bende eşimle birlikte libaya ya gelicez eşim orda çalışacak bir sorum olacak libyadan türkiyedeki banka hesabına para gönderebiliyormuyuz cevap için şimdiden tşkler

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşlar,

ben yakın zamanda Libya'ya çalışmaya gideceğim.

Buradaki iş hayatı ve diğer yaşam koşulları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ben Kuzey Afrika ülkelerinden birinde çalıştım, sıcak çok fazla etkilemiyor. Bu anlamda bir problem yok. ayrıca bir muhasebe elemanı oralarda ortalama kaç USD'ye çalışır.

iyi çalışmalar

Hamza dedi ki...

Sn:Zlatan Muratanovic
Böyle birşey yaptığınız için öncelikle teşekkür ediyorum.Benimde birkaç sorum olucak.Yakın bir zamanda Libya'da yapımı devam eden veya yapımına başlanacak olan havaalaanı projesine gelmeyi düşünüyorum.Rönesans İnşaat hakkında bi bilginiz varmı.Yani maaş konusunda bir veya iki maaş içerde kalıyormu ? Yoksa çalıştığımız sonunda maaşımızı alabiiyormuyuz.Sizce Rönesans nasıl bir firma? Kalacak yer problemi varmı. ? Buna benzer konularla ilgili bilgilendirirseniz teşekkür ederim. yazılarınızı takip ediyorm. Gerçekten insanlara çok faydalı şeyler yapıyorsunuz.Başarınızı devamını dilerim .Hoşçakalın.

Muratonovic dedi ki...

@adsiz1, ben hic Turkiye'ye para gondermedim burdan. Maaslar genelde Turkiye hesabina yattigi icin bir problem olmuyor. Ama gunumuz teknolojisinde bunun bir sorun olacagini sanmiyorum, illaki gonderilir bir sekilde..

@adsiz2, isiniz hayirli olsun. Burdaki muhasebe elemanlari degisik maaslar aliyorlar. Yasiniza, tecrubenize ve hatta firma icindeki tanidiklariniza kadar degisik kriterlere bagli.. Siz istediginiz parayi alin, digerlerinin ne aldigi cok onemli degil aslinda..

@Hamza Bey, Renesans yurt disinda is yapan Turk firmalari icinde bence en iyi 3-5 firma icindedir. Hatta ben de bir ara Rusya'dayken gorusmustum, calisma durumum olmustu ama sonra degisik nedenlerden kismet olmadi. Maas 1-2 ay icerde kalirmi bilmiyorum, onu anlasmadan once sorun, ama oyle birsey varsa bile renesans'ta paraniz kalmaz, iciniz rahat olsun. Ben kendi adima tavsiye ederim. Metis, Summa, STFA gibi sirketlerden korkun ve uzak durun derim. (hos bunlarda da paraniz kalmaz, sonucta buyuk isler yapan firmalar ama cok sikinti cekersiniz, maaslar 6 ay geriden gelir vs.)

koray dedi ki...

murat bey, vakit ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

öncelkle herkese teşekkürler bilgi paylaşımı için.. soruma gelcek olursam ben bu hafta bi türk inşaat şirketiyle libyaya gideceğim maaşımın türkiyedki hesaba yatacağını söylüyorlar, avanslarla geçineceğim orada.. kalanı hesaba yatacak.. bağlantılı bankalar yok mudur libyada o parayı kullanabilmem için.. (garanti bank usd) teşekkürler

Muratonovic dedi ki...

@Koray Bey, Rica ederim. Yazdigim yazinin bu noktalara gelecegini ben de tahmin etmiyordum ama evet iyi oldu, bir suru insanda faydalanmis oldu, bir suru sorular cevaplanmis oldu..

@Adsiz, Garanti Bankasinin burda bir bagi yok ama Benim yaptigim Turkiye'deki bankamatik kartimi kullanarak burtaki ATM subelerinden birinden Libya Dinari olarak cekiyorum para gerektigi zaman. Cok cuzi bir kesinti var. Ama ATM cok yaygin degil ama var sagda solda. Para sorun olmaz burda bir sekilde hallolur, zaten para harcayacak cok fazla yerde yok..

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim aynı müürüm gibi konuştunuz :)

Adsız dedi ki...

Murat bey selamlar,


kullandığınız banka hangisi acaba,en azından ondan hesabımız olsun,ve acaba bingazi ve al marj bölgesi hakkında bilginiz var mı?

Unknown dedi ki...

Zlatan kardeş

yakın zamanda libyaya çalışmaya geleceğim. aklıma takılan bazı sorular var bunları cevaplarsanız sevinirim. libyada bize avans olarak verilecek olan libya dinarını pek fazla masrafım olmayacağı için birikecek bunu orada dolara çevirebilirmiyim eğer olursa 1 dinar kaç dolar yapıyor ve son olarakta bir kişi ülkesine bir ayda kaç dolar gönderebilir. şimdiden teşekkür ederim. iyi günler dileklerimle.

Muratonovic dedi ki...

@Adsiz, Garanti Bankasini kullaniyorum. Bingazi ve Marj bolgelerini cok bilmiyorum.

@Vedat Kardes, Buyrun bekleriz :) 1 dolar 1.25LYD'e tekabul ediyor. yani 1 dinar da 1 liradan biraz daha degerli.. Dinarlarinizi istediginiz gibi dolara cevirebilirsiniz, sadece bazen doviz burolarinda dolar olmayabilio.. son gune birakmayin, elinizde kalir dinarlar.. Yurt disina cikarken de yanimdaki para miktari sayilmadi bugune kadar. Benim bildigim her havaalaninin belli bir limiti vardir, ornegin Turkiye'de sanirim bu 20bin dolar. Ama cok bilgim yok burda nasil oluyor.. Yillardir uluslararasi gider gelirim daha bir defa yanimdaki para miktari sorgulanmadi. Birdefa Rusya'dayken bi arkadasin cebindeki siskin dolar destesini saymisti polis, 10bin dolardan fazla cikinca gumruge teblig etmesini istemisti.. Teblig edip parasiyla devam etmisti arkadas sonra yine..

Adsız dedi ki...

Zlatan tesadüfen bulduğum fakat çok hoşuma giden bir paylaşım olmuş. Ben bu hafta içi libyada göreve başlayacağım. Sana sormak istediğim özellikle yanıma neler almam gerekir orada neleri bulmak çok zor oluyor. Bide özellikle ilk etaplarda nelere dikkat etmek gerekiyor.
Bide vedat para olayı heralde biraz şans işi yıllarca yolculuk yapıpta hiç denk gelmeyenler oluyor ama bana Moskovada bu sorun olmuştu ve uçağı kaçırma durumuna bile gelmiştim, bu yüzden tedbir almak bence en güzeli olur...:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bizde nişanlımla birlikte 1-2 ay içerisinde tripoliye gelmeyi düşünüyoruz. Bir inşaat firmasından nişanlım teklif aldı. İkimizde mühendis olarak görev yapacağız. Öncelikle sorulara tek tek yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. İnsanların tereddütlerini gideriyorsunuz.Açıkcası eşimin değil ama benim biraz endişelerim var. Şirketten ev talep etmeyi istiyoruz.şantiyede kampta yaşamanın zor olacağını düşünüyorum. Evlerde su kesintisi yaşanıyormu? Türkiyedeki markalar gıda giyim bulunabiliyormu?Tripolide hangibölgede ev tavsiye edersiniz. Firmaların kendi mühendisleri için sahil şeridinde siteleri olduğunu duydum. Son olarak hastanelerden nasıl yararlanbiliyoruz. herhangi bir sağlık sigortası şartı aranıyormu.Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

erdi dedi ki...

zlatan mrb bn salı günü kısmetse libya ya gidecm elektrk şirketyle beraber calışmayaa saatlik 4 dolar dediler sizce bu para yetrli olurmu kenara birikinti yapabilirmiyim bu arada türkiyedeki gsm numaraları calışıyomuuu cvplarsanz sevinirim

Muratonovic dedi ki...

@Adsiz, akliniza gelen sevdiginiz ne varsa getirin, burda bircok seyi bulmak sorun olabiliyor.. Ben Turkiye'den gelirken ayiptir soylemesi peynir, zeytin ve sucuk getiriyorum. Giyim kusam ve elektronik mevcut.. Yiyecek problem oluyor genelde..

@ADsiz, Tripoli'nin degisik yerlerinde guzel evler var. Buraya geldiginiz zaman kendiniz bakmaniz en uygunu. Palm evleri var mesela ama cok pahali, biraz luks isi. Regata denen bir yer var yabancilarin kaldigi bir yer ama yer bulmak zor olabilir.

Sirketteki pozisyonunuzda uygunsa bahceli mustakil ve hatta havuzlu evler tavsiye ederim. Cokca mevcut gayet guzel oluyor.. Pek yatirim araci olmadigi icin genelde Libya'lilar ev yapip yabancilara kiraya veriyorlar. Elektrik su kesintileri cok nadir oluyor, problem degil yani.. Geldiginiz de kendiniz bakin derim ben...

Sirketlerin kamplarini ben de genelde tavsiye etmiyorum ama bazen guzel de olabiliyorlar.

@Erdi, Yapacaginiz fazla mesai onemli. Genelde insanlar maaslarindan cok fazla mesai'den para kazanabiliyorlar. Santiyenin durumuna gore degisir. Biz Turk isci calistirmiyoruz, o yuzden bir fiyat karsilastirmasi yapamiyorum.

Adsız dedi ki...

selam zlatan

Benim aklıma takılan bir sorum vardı lütfen cevaplarsanız çok memnun olurum.sizde iyi biliyosunuki türk arkadaşlarımız çalıştığı firmalardan para alamayanlar oluyo banada system inşaat firmasından teklif geldi ama hakkında herhangi bir bilgim yok. beni aydınlatırsanız sevinirim.şimdiden teşekkür eder.başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz. Blogunuzu takip edeceğiz:)
Şehrin içinde evlerin pek güvenli olmayacağı söylendi bizlere, böyle bir tehlike olabilir mi?

Adsız dedi ki...

merhaba zlatan kardeş libya hakkında banada bir teklif geldi gerçi yorumların hepsini okudumda bilmediklerimizi öğrendik te hiç ağaz mobilya dekorasyon üzerine yazan görmedim bana teklif edilen 2500-3000 dolar arasında bir teklif denilen işte ben mobilyacıyım elimde çok becerikldir sadece montaj yane yapılmış hazır halde sadece montajı için bu konuda bir bilgi verirsen memnun olurum görüşmek üzere ...DÜZCELİ_81

Turkuaz6109 dedi ki...

Merhaba, tüm yazdıklarını büyük bir keyifle okudum hatta yan taraftaki başlıklarda dahil.Okuyunca az-çok nasıl bir kişiliğe sahip olduğunda ortaya çıkıyor.Seyehat etmeyi-gezmeyi,spor yapmayı, yemek yemeği ve özellikle Trabzonsporu seviyorsun.Galiba en önemliside keşfetmek.Tam bir Karadenizli ruhu yani.

Son zamanlarda krizle beraber Libyadaki iş fırsatları daha da cazip olmaya başladı.Sana sormak istediğim benim iyi derecede ingilizce ve bilgisayar bilgim var.Bu meziyetlerime göre orda nasıl bir iş bulabilirim, seçebilirim.Ücretleri ne olur?Bir arkadaşım bilgi işlemci olabilirsin demişti örnek olarak.

Seninde görüşlerin nelerdir?

Muratonovic dedi ki...

@Adsiz, System insaat hakkinda bilgim yok. Eskiden oluyormus para alamama durumu ama artik olmuyor pek.. Yine de geldiginizde diger calisanlardan bilgi alabilirsiniz. Ozellikle cok gec odeme oluyorsa 5-6 ay geriden, fazla kalmamanizi tavsiye ederim tedbir olarak.

@Adsiz, Guvenlik sorunu pek yok ama yalniz kalmamakta fayda var. Bir de araba hirsizligi oluyor biraz ona dikkat etmek lazim.

@Adsiz, Mobilya sektoru hakkinda bir bilgim yok. Eger teklif ilginizi cektiyse gelin deneyin derim, en kotu ihtimal begenmez donersiniz..

@Turkuaz6109, Soyledikleriniz icin tesekkur ederim. Blog konseptini daha oturtamadim, istedigim kadar zaman ayiramiyorum ama iste birseyler karalamaya calisiyoruz..Gezdigimiz gordugumuz yerleri paylasmaya calisiyoruz..

Buraya gelme konusuna gelince, herkese soylemeye calistigim Tukriye'de iyi bir is imkaniniz varsa hic gelmeyin. Ama buradan iyi bir teklif alirsaniz da gelip degerlendirebilirsiniz, en kotu begenmez donersiniz, bir kaybiniz olmaz..

Dediginiz gibi ozellikle insaat sirketlerinde bilgi islemci olarak calisabilirsiniz. Arastirmak lazim, burda is yapan insaat sirketlerinin web sitelerinden basvuru yapabilirsiniz.. Is ilanlarini takip edebilirsiniz.. Ucret konusunda birsey diyemem.. Biraz da kismet isi bu isler.. Hayirlisi olsun..

aykut özen dedi ki...

selam ben libyada pastane ve tatlı üzerine
iş yeri açmak istiyorumn ama oranın şartlarını ne gibi bana biraz yardımcı olurmusun ne gibi işlemler lazım lüks bir işletme açsam tuttura bilirmiyim yasal zorlukları varmı yardımcı olursanız iş kuracam libyada birde dükkan kiralarını ortalama söylermisin

hanedan_29@ dedi ki...

Zlatan Muratanovic size tsk ederim insanları aydınlattıgınız için bende kısmetse 15 gün sonra libyadayım libyalının mobilya firması varmıs imalata gidicem .hayırlısı bakalım

Adsız dedi ki...

merhaba aykut libyanin sartlari cok iyidir ben 14 senedir libyada yasiyorum dukkan kiralari yerine gore dehisiyor aslan libyalayim annem turk istersen sana yardimci olabilirim libyalilar turk tatlilarini cok beheniyorlar pastane sayisida fazla dehil

Adsız dedi ki...

merhaba zlatan nekadardir libyadasin hangi firmada calisiyorsun sizin firmanin tercuman maaslari nekadar ben tiripolide yasiyorum libyalayim annem turk calistihim firmadan memnun dehilim cevap verirsen sevinirim

Adsız dedi ki...

cok guzel ve acıklayıcı bi blog olmus tskkurlr

Muratonovic dedi ki...

@Aykut, Kaliteli bir yer acarsaniz tutar. Libya is yapmak icin cok uygun bir yer aslinda, cunku hicbirsey yok.. Acacaginiz her yer, getireceginiz her malzeme, yiyecek, giyim vs. kaliteliyse cok is yapar.. Dogru yatirimla cok iyi paralar kazanilabilecek bir yer. Cunku adamlarda para var ama harcayacak yer yok.. .

@Hanedan, Hayirli olsun simdiden.. Bekleriz..

@Adsiz, biz tercuman kullanmiyoruz pek.. Herkes ingilizce konusuyor, ve arapca bilen buranin eskisi Turk arkadaslarda mevcut.. Ancak su anda Libya'da 100'den fazla firma var, biraz arastirma yaparsaniz boyle ihtiyaci olan firmalar bulursunuz kolayca.. Hayirlisi olsun..

Adsız dedi ki...

Zlatan merhaba paylasim icin olusturulan platform super olmus verdigin bilgilerde kesinlikle tatmin edici.Benim ogrenmek istedigim sey su acaba bu aralar Libyadaki is durumlari nedir? insaat sirketleri eleman aliyormu,yada tahminen bu surec ne zaman baslar.Bildigin gibi cogu ulkeye eleman alimi neredeyse durmus vaziyette.Libya icin iyi para kazanirsiniz diyorlar.cevap verirsen cok sevinirim

Adsız dedi ki...

merhabalar ben ali

ben size birsey danismak istiyorum.Ben 2 yillik universite mezunuyum cini islemeciligi libyada insaat islerinin bol olmasindan dolayi orada calisabilmek istiyorum.sevgili zlatan acaba 2 yillik universite mezunu olmamin bana orada herhangi bir yarari olurmu

hanedan_29@ dedi ki...

muratbey tsk hersey gercektende yazdıklarınızı dikkatli takip ediyorum öncelikle kafama takılan sorularım var aydınlatırsanız sevinirim libyadan diyelimki elektronik esya getircem türkiyeye gelirken 2 ad telefonla gelmeyi düsünüyorum biri benim kullandıgım telefon olsa 1 de kutusunda gene aynı şekilde 2 leptop alsam biri benim kullandıgım olcak biride sıfır vergi alırlarmı sınırı nedir 2 sertane getire bilirmiyim birde ordan para yatırmaya kalksam türkiyeye nasıl havale edebilirim aileme para göndermem gerek cünki libyalı bi sahsa gidicem mobilya imalatı için param orda verilcek simdiden cok tşk ederim bu yogunluk içinde zaman ayırdıgın için sagolun

Muratonovic dedi ki...

@ Adsiz ve Ali, Burda Turk insaat sirketleri bolca is yapiyorlar ve surekli eleman alimi oluyor. Bu isler biraz da kismet isi, takip etmenizi tavsiye ederim. Ali, 2 yillik universite mezunu olmak tabi ki arti bir puan ama dedigim gibi biraz da kismet isi. Siz ilanlari takip edin, basvurularda bulunun, hayirlisi olsun..

@ Hanedan, telefon konusunda vergi olarak bir problem yasamazsiniz ama yurt disinda alinan telefonlari Turkiye'de kayit ettirmeniz lazim, bunu da 2 yilda bir defa yaptirabilirsiniz sadece. Yani iki telefon getirirseniz, ikincisini kullanmak icin 2 yil beklersiniz. Para gonderme konusunda ise birsey diyemem. Bizim maasler Turkiye'ye yattigi icin oyle bir problem yasamadik. Muhtemelen havale edilebiliyordur ama kesinti olabilir. Onu artik buraya geldiginiz zaman bir sekilde cozersiniz...

Adsız dedi ki...

Merhaba..Öncelikle emeğinize sağlık..Harika bilgiler ve yerinde tespitler mevcut sayfanızda..
Keyifle okudum her heceyi..

Biz yaklaşık 2 senedir Libya Tripoli'deyiz ailece..
Şimdi Al Bayda şehrine gideceğiz Ronesans ile..
Şehir hakkında derin bilgimiz yok..
Varsa bildikleriniz;aktarırsanız çok sevinirim..

İyi çalışmalar..

Adsız dedi ki...

sayın Zlatan Muratanovic

gerçekten tebrik ederim. yaptığınız çalışma için. hiç yorulmadan sıkılmadan bildiğiniz bütün sorulara cevap verdiniz.
ben de libya ile ilgili internette ne var diye şöyle bir takılayım dedim. karşıma sizin yazılarınız çıktı. ve inanın hiç sıkılmadan bütün sorulara verdiğiniz cevapları okudum. vede iyi bilgi aldım. tekrar emeğin için teşekkürler

Muratonovic dedi ki...

@ Adsiz arkadaslar, ben tesekkur ederim, umarim faydali olmustur burasi.. Al Bayda sehriyle ilgili malesef bilgim yok, hatta ilk defa duyuyorum su anda .. Hayirlisi olsun...

bd dedi ki...

kısa kol penye ya da kısa pantolon (capri gibi )giyilmesi normalmidir.kısıtlama olur mu...

Muratonovic dedi ki...

@bd, bir problem olmaz giyebilirsiniz, yabanci oldugunuz anlasilir o kadar.. Bayansaniz bakislardan rahatsiz olabilirsiniz belki biraz ama onun disinda bir problem yasamazsiniz..

Adsız dedi ki...

slm öncelikle ben ordaki yaşam tarzını cok merak ediyorm karı kız ortamı nasıl alkol faln tutucu bi ülkemi gece hayatı nasıl oraya calışmaya gittigimde can sıkıntısı olurmu gidip de geri gelmek istemiyrm o yüzden bu konu hakkında bilgi verirmisiniz...

Muratonovic dedi ki...

@Adsız, Can sıkıntısı garanti :) alkol bulursun hatta meğilliysen alkolik de olabilirsin... Ama ortamını yapanlar da varmış..

Adsız dedi ki...

Arkadaşım Merhaba

Ben, daha kesin olmamakla birlikte bir inşaat firmasında Bingazi'de Muhasebe Müdürü olarak çalışma durumum var..3000-3500 usd civarı maaş istemeyi düşünüyuorum. Sence uygun mudur? Maaşlardan vergi kesintisi yapılıyor mu? Yapılıyorsa vergi oranı kaçtır?

Tşk.

Faysal

Adsız dedi ki...

murat bey merhaba bende libyaya gelmek ve calısmak ıstıyorum ama ılk nereden baslıcam bılmıyorum yada nasıl basvuru yapacagım yada sırketlerı nereden bulacagım bana yardımcı olun daha once ısraılde calıstım pasapor var yardım edın saolun karadenızden sevgılerle

Adsız dedi ki...

murat arkadaşım öncelikle yardımların için teşekkürler...eğer cevaplarsan çok memnun kalacağım bir soru sormak istiyorum...kardeşime meamaar arabia firması tarafından iş teklif edilsi acaba bu firma hakıında bilgin varmı(barınma nasıl oluyor maaşları ödeme naıl oluyor vede türkiyeden giderken ayrıca bir anlaşma yapması gerekiyormu firmayla)...cevapların için şimdiden teşekkürler...

Adsız dedi ki...

MURAT BY MERHABA BEN ONCELIKLE SIZE SU SORUYU SORMAK ISTIYORUM SUMMA FAZLA TAVSIYE ETMIYORUM DEMISSINIZ BİR YORUMUNUZDA MAAS KONUSUNDAMI ACABA VE AİLELER İÇİN KALACAK YERİ İŞYERİ KARSİLIYORLA GALİBA??? TESEKKKUR EDERIM

Adsız dedi ki...

merhabalar şuan libyadayım yaklaşık iki ay oldu geleli gerçekten sessiz sakin insanın dinlenebileceği açıkcası stresten kurtulabileceği güzel bir yer. bende gelmeden bir biraz araştırma yapmıştım hmen hemen tuttu ama atladığınız bir şey var onu gelince öğrendik tabii yabancıysanız sizi kazıklamak konusunda en ufak ir tereddüt yaşamıyorlar arapçamız olmadığı için pazarlıkta yapamıyoruz :) buraya geleceklerin gelmeden arapça pazarlık konusunda çalışmasını tavsiye ederi:) elektronik eşya nispeten ucuz ama garanti konusunda sorun yaşanıyor o kadar para verip garantisiz mal almak ne kadar doğru bilmiyorum. giym konusundaki gözlemlerime gelince bizde salı pazarı diye tabir ettiğimiz ürünler satılıyor yani çakma ürünler fiyatıda aşağı yukarı türkiyedekiyle aynı orjinal markalara gelincede zaman zaman türkiyeyi bile tahtını sallar burda vergi alınmadığı düşünülürse pekte ucuz değil buraya gelecek arkadaşlar türkiyedeki indirim günlerini takip edip giyim ihtiyacını karşılarsa daha iyi olacak gibi geliyor bana. son olarak murat kardeşim blog unu beğendim çok güzel ve azminide takdir ediyorum bıkmadan usanmadan her soruyu yanıtlaman çok güzel sana kolay gelsin diyorum ve bu güzel sayfa içinde teşekkür ediyorum. bir soruda ben sana sorayım burda çöl gezisi yapmak için nereye gitmemiz lazım ve ne kadar bir maaliyeti olur birde güvenlimidir oralara gitmek...

Muratonovic dedi ki...

@ Faysal Bey, maas normal gibi, biraz daha fazla da isteyebilirsiniz. Eger firma Turk firmasi ise ve maas Turkiye'ye yatacaksa bir kesinti olacagini sanmiyorum, ama siz yinede net maas oldugunu teyit edin anlasmadan once. Sonradan surpriz olmasin.

@ Adsiz, kariyer sitelerindeki uygun ilanlari takip edip basvurularda bulunmak lazim. Bu isler biraz da kismet isi, insallah hayirlisi olur.

@ Adsiz, Meammar firmasini daha once de birkac kisi sormustu ama bir bilgim yok acikcasi. Duymadim malesef.

@ Summa'nin bildigim kadariyla kamplari var, calisanlara aileler dahil orda konaklama sagliyor. Aileler icin olan prefabrik yapilar aileye gore tasarlanmis tabi. Tavsiye etmemenin sebebi ise evet oncelikle maaslarin gec odenmesi ama daha onemlisi calisma ortaminin cok huzurlu olmamasi. Ben calismadim ama calisan arkadaslarim oldu, hepsi ilk firsatta baska firmaya gittiler. Ama bizim sektorde her firmada problem yasarsiniz, bunu da unutmayin. Yani sonuc olarak, paraniz kalmaz alirsiniz, acikta kalmazsiniz, magdur olmazsiniz, ama sikinti yasarsiniz.. Karar sizin.

@ Adsiz, Ben gidemedim malesef col turlarina ama giden arkadaslarim var. Fotograflar cok guzel, yuzulen vaha'lar bile var. Bildiginiz sahra colu. Yerel rehberle beraber gidiliyor, ve 300-500 LYD bira paraya mal oluyor, tura gore degisiyor. Libya'li yerel arkadaslariniz yardimci olurlar bu konuda, cunku oyle belli bir tur sirketi yok galiba. Ama olabilirde, arastirmak lazim cok bilgim yok. Bizim arkadaslar bizim yerel soforlerin tanidigi bir rehberle gitmislerdi... Guvenlikte sorun degil, gidenler gayet eglenmislerdi..

Adsız dedi ki...

cevabın için teşekkür ederim çöl için bir yerel bulmaya çalışıcaz artık; buranın bir özelliği galiba burda sağlıklı bir bilgi almak çok zor hazır sizi bulmuşken sorayım çünkü burda bir konu üzerinde aynı yorumu görmek imkansız; beraber çalıştığımız bayan arkadaşımız amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyor çalıştığı konuysa genelde insanlar ama fotoğraf çekme konusunda tereddütümüz var çünkü kimisi çekebilirsiniz derken kimiside kesinlikle çekmeyin diye sıkı sıkıya tembih ediyorlar fotoğraflarını çekmemizde bir sıkıntı olurmu acaba bir fikriniz varmı....

Muratonovic dedi ki...

@ Adsiz, Bundan on yil once fotograf cekmek ulkede yasakmis. Sokakta sagin solun fotograflarini ceken olursa polisler fotograf makinelerini topluyormus. (bende bana soyleyenlerin yalancisiyim, kendim gormedim) Ama sonucta 10 yil once bu durumda olan bir ulkede o kadar rahat fotograf cekmek problem olabilir. Kaldi ki daha modern ulkelerde bile insan fotogragini oyle kolay cekemezsiniz. Fotografcilikta, insan fotografi cekenlere genelde insanlarla oncelikle dialog kurup daha sonra fotograf cekmeleri tavsiye edilir, boyle bir metod uygulayabilir. Ama bayan olarak dikkatli olmasinda fayda var yinede, bir problem olmaz, guvenli bir yer burasi ama iste ben yerel halkla cok sicak dialog kuramasini tavsiye etmem. Belli bir mesafede fayda var...

ercan dedi ki...

bilgilendirme için teşekkür ederim fotoğraf konusundaki tavsiyelerinize uyucağız ayrıca tebrikler dünkü maçınızıda aldınız :) bir ay önce kadar bayan arkadşlardan biri kuaförlükle ilgili bir sormuş bildiğim kadarıyla anlatim aylık ortalama 600 dinar civarında maaş veriyorlar ayrıca bahşiş ama elinize geçen para 900 dinar ı aştığı söylenemez çünkü bahşişler çok düşük 1- 2 dinar gibi rakamlar
çalışma saatleri uzun sabah 8 akşam 8 cumaları tatil olurda çalışırsanız ogün kazandığınız yarı yarıya sizin umarım işinize yarar.... arabalara gelince burda ehliyeti çevirmenin bedeli 300-500 dinar arası, ama siz siz olun yinede kullanmayın buranın insanı katiyen sizi tutmaz adil bir mahkemede beklemeyin mantıkları şu eğer buraya gelmeseydiniz bu kaza da olmazdı, yaralanma yada ölümle sonuçlanan kazalarda şanslıysanız kan parası vererek kurtulabiliyosunuz... benzin ucuz bir depo benzin ortalama 7 dinar tutuyor araba fiyatları sudan ucuz ve aldığınız arabayı 1000 dinar gibi bir farkla satabiliyorsunuz değer kaybı yok gibi bir örnek vereyim 2007 model hummer jeep 35000 libya dinarı diğer arabalarıda siz düşünün artık :) umarım bu bilgiler işinize yarar...

Adsız dedi ki...

LİBYADA FIRIN AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ.ACABA NASIL OLUR.BİLGİ VEREBİLECEK ARKADAŞLARA İHTİYACIMZ VAR.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

Adsız dedi ki...

selam
libya da inşaat işi yapan bir firmada günlük 2000 kişilik yemek çıkarmak için teklif aldık sizce bu işi orada yaparak para kazanabilirmiyiz.

Adsız dedi ki...

naco inşaat hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim??

mertola dedi ki...

murat kardes nette libyayla ilgili umutsuzca bilgiye ulasmaya çalışırken sana rastlamak çölde vaha bulmak gibi oldu bnm için :)) kısmetse bu ay sonu ilk etap 6 aylığına iş amaçlı libyaya gidiyorum.aklımı kurcalayan ilk sorun internet.orada internete ulasmak zormudur baglanti yakalama imkanim varmidir.laptopumla geldigimde wireless baglantiya ulasmam mümkünmüdür?daha sonra nisanlımla birlikte anneme bi süre kalmasi icin otel ayarlama konusunda sorun yasarmiyim bi sıkıntı olurmu? bıkmadan usanmadan herkese cevap verdiğin için teşekkürler :)

Hamza dedi ki...

Murat bey merhaba ben hamza bundan 2-3 hafta önce Libya'yla ilgili bilgi istemiştim.Sizde saoğolun bana dönmüştünüz.Teşekkür ederim.Pasaportları Rönesans Şirketine verdim.Yanlız dün aradığımda vizemin henüz çıkmadığını söylediler.Vize kalkmamışmıydı ? Bu vize kalkma olayı bürokratlar ve işverenler içinmi gerçerli? Çalışmaya giden işçiler içinde geçerlimiydi.Bir de Libya vizesi kaç gün sürüyor ? 45 günü bulurmu .Ben pasaportu vereli bugün 36.gün oldu. Teşkkür ederim şimdiden

Adsız dedi ki...

Merhaba Murat Bey,

Öncelikle değerli bilgilerinizi buradaki insanlarla paylaştığınız için teşekkür ederim. Size Orhan Naslı İnşaat hakkında bilginiz olup olmadığını sormak isterim.
Teşekkürler...

Muratonovic dedi ki...

Sirayla cevaplamaya calisayim;

@ Adsiz, firin acmak is yapabilir. Ama bilemiyorum, kesin bir sey soyeleyemem.

@ Adsiz, Burda yemek isi yapan cok sirket var, ve iyi paralar da kazanabiliyorlar. Uygun fiyatta is yaparsaniz para kazanirsiniz, ama zarar etme riski her iste oldugu gibi yemek isinde de var. Kazaran santiyeyi zehirlersiniz (benim her santiyemde yasanmistir en az bir defa) cok problem yasarsiniz..

@ Adsiz, Naco insaati ben duymadim. Duyan varsa yoruma not dusebilirler..

@ Mertola, Internete bir sekilde baglanirsiniz ama problemli. Gerek iste gerek evde hep yavas. Yani Turkiye’den sonra alismasi cok zor. Teknolojileri ilerliyor ama 2 yil once cok daha zordu, simdi Wimax’ler var biraz olsun sorun cozuyor. Onun disinda adsl baglantisi da var. Ama dedigim gibi her halukarda yavas.

@ Hamza, Evet vize kalkti ama calisacak olanlar icin calisma vizesi ve oturum vizesi sart. Kalkan vize sadece turistik. Yani ucaga atlayip elinizi kolunuzu sallayarak gelebilirsiniz turist olarak ve 3 aya kadar kalabilirsiniz ama calisamazsiniz. Vize icin 1 ay normal sure. Duruma ve sirkete gore degisebiliyor. Genelde toplu basvuruluyor vizeye, belki sizin pasaportunuzu bir sure bekletmis olabilirler, sormakta fayda var. Normalde bir ayda ortalama hallolmasi lazim en gec. Ama merak etmeyin, Ronesans gibi sirketlerde problem olmaz, yine de arayin sorun derim ben.

@ Adsiz, Orhan Nasli insaati da malesef daha once duymadim.

Jilda Celik dedi ki...

Murat Selam,

Verdiğin bilğiler için çok teşekkürler. öncelikle ufkumu açtın. pek zevkli olmasada yaşanabilecek bir yere benziyor. sorum şu bazı firmalar hakkında bilği vermişsin, Güriş firması hakkında bilgin varmı, maaşlar, lojmanlar, ortam gibi

Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Murat bey türkiyeden selamlar öncelikle sitenizi çok beğeniyorum bizleri bilgilendirdiğiniz için sonsuz teşekkürler sanırım meammer arabi firması soruluyor eşim libyada yaklaşık 4 aydır bu firmada çalışıyor maaşlar düzenli olarak ödeniyor firma daha çok inşaat alanında villa okul cami gibi sosyal tesisler yapıyor umarım yardımcı olabilmişimdir

eda dedi ki...

Merhabalar. Ben öncelikle hepinize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben Eda.Eşim Tripolideki bi otelden iş teklifi aldı.maaşı şuan ikimizin kazandığından fazla. Fakat takdir edersinizki kafamızda(özellikle benim) bir çok soru var.orda yaşam zor mu? Burda ikimizde işlerimizi bırakıp geleceğiz. buna değer mi? ben eşimden bir ay sonra gideceğim. giderken ne götürmeliyim? Biz Şuan Antalyada yaşıyoruz, orda nasıl giyinmem uygun olur. aslında daha sormak istediğim çok soru var ama şimdilik bunlara cevap almam benim içi yeterli.

Adsız dedi ki...

merhb biz de gelmeyi düşünüyorz ama ben sağlıkçıyım anastezi teknikeriyim orda iş bulma durumum var mı ne kadar para verebilirlr

MUSTAFA dedi ki...

meraba murat bey öncelikle sizi tebrik ederim güzel ve gerçekten ilk defa giden için çok önem arz eden bilgiler paylaşıyorsunuz ve teşekkür etmeden geçemem
benim birkaç sorum olacak
1 - libyaya BTK İNŞAAT A.Ş firmasınında çalışmak için anlaşacam firmayı hakında bilgi verirseniz çok sevinirim .
2-mart - agustos ayı arası çalışcam yanımda kıyafet olarak ve ayakkabı olarak nasıl birşey tavsiye edersiniz
3-birde kalacak yer olrak kamta kaç kişilik kalınıyor ve temizlik konusunda görevli oluyormu KANP KOŞULLARI HAKINDA BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ
BTK İNŞAAT KANPI NASIL
HERŞEY İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM AFFINIZA SIĞINARAK BANA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM MAİL ADRESİM mustafabahar1969@hotmail.com.tr teşekürederim


saygılarımla
Mustafa BAHAR

Muratonovic dedi ki...

@ Sinan, Guris firmasinin kampina yakin bir yerde kaliyordum ben ama acikcasi tanidigim yok. Disardan duzgun bir firma olarak gorunuyor ama icini bilemem.

@ Eda, Ulke yazida yazdigim gibi. Guzel bir ulke, problem yasamazsiniz ama hayattan ne beklediginiz de onemli, sonucta sosyal yasam yok. Iklim olarak Antalya gibi dusunebilirsiniz, orda ne giyiyorsaniz aynisini giyebilirsiniz ama tabi sokakta bayan olarak biraz daha muhafazakar olmakta fayda var. Basortusu takmak zorunlu degil ama kisa etek ya da askili giymek bakislari uzerinizde toplayabilir. Onun disinda peynir zeytin sucuk felan pek bulunmuyor, o tip seylere merakliysaniz yaninizda getirin. (Turkiye’den kiyma getirene bile rastladima ama gerek yok cogu sey var burda)

@ Adsiz, saglik konusunda bir bilgim yok, birsey diyemem.

@ Mustafa, BTK firmasinin ismini duydum ama hakkinda fazla bilgim yok malesef. E-mail de gonderdim ayrica size.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben myo mezunuyum.Yurtdışında çalışmayı çok istiyorum,sizden Libya da en çok hangi pozisyonlara eleman alındığını öğrenmek istiyorum.

teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

...

Adsız dedi ki...

...

Adsız dedi ki...

slm arkadaşlar yorumlarınızı okudum bnde bu ay içinde gidicem bin usd alıcam aylık içimde bir çok korku vardı yapabilirmiyim dayanabilirmiyim çünkü belliki ülkemizde olan bir çok şeyden mahrum kalıcaz bi süre artık çıktık bu yola bakalım ne olacak.

Unknown dedi ki...

merhaba..ben gıda mühendisligi 4.sınıf ögrencisiyim.ders kapsamında libyadaki ekmek cesitlerini arastırmam ve bir yazı yazmam gerekiyor.bizdeki trabzon ekmegi gibi mahalli ekmek cesitlerinden de olabilir.yardımcı olursanız sevinirim

Cengiz dedi ki...

iyi günler;
Öncelikle Sayfanızı bulduğum için çok şanşlı hissettim kendimi,bende yakında libyaya inşaat mühendisi olarak gelmeyi düşünüyorum,görüştüğüm birkaç şirket vardı bunlar Renaissance(iyi demiştiniz) ,Mesa ,Gama , Güriş(kötü demişsiniz) ve Feka .Sizce 1 senelik tecrübem var fakat santiye olarak yeni başlıycam,maaş olarak ne alabilirim. ve firmalar ile ilgili olarak nasıldırlar?bilginiz varmı?
Teşekkürler.

Muratonovic dedi ki...

@MYO mezunu arkadasim, basta insaat sektoru olmak uzere bir cok is alaninda degisik pozisyonlara eleman alimi oluyor. Bu isler biraz da kismet isi. Benim buralarda is arayanlara soyleyebilecegim, ilanlari takip etmeleri, umarim istedikleri gibi bir is bulabilirler..

@ Gulsun, Trabzon ekmegi olsa da yesek simdi :) Burda var ekmek cesitleri bir kac tane ama oyle cok farkli bir sey ben goremedim.. Nasil yardimci olabilirim bilemiyorum, firinci tanidigim felan da yok..

@ Cengiz, Oncelikle Guris'e kotu demedim sanirim, Guris hakkinda cok bilgim yok. Metis ve Summa icin demis olabilirim. Feka'nin da icini bilmemekle beraber birkac tanidigim var, memnunlardi.. Neyse, ben bir senelik muhendis ve mimarlara tavsiyem parayi dusunmemeleri fazla.. Sonucta bu yaslarda 2000 usd kazanmakla 2500 usd kazanmak arasinda bir fark yok.. 3-4 yil tecrube edindikten sonra o farki cok fazlasiyla kapatabilirsiniz.. O yuzden kendinizi gelistirmeye bakin derim ben.. Ilk baslarda biraz zorluk olacak..

Adsız dedi ki...

MERHABALAR.BEN LİBYAYA ÖZKA ADLI BİR ŞİRKETLE GELECEĞİM ACABA ŞİRKET HAKKIDNA BİLGİNİZ VARMI KALACAK YER AYLIK DURUMU VS...


TEŞEKKÜRLER

Adsız dedi ki...

merhaba ÖZKA firmasını soran arkadaş bidiğim birkaç şey var onları paylaşmak isterim öcelikle firma bilgilerini kontrol edmek isterim benim bahsettiği
firma adresi : ESKİ ÜSKÜDAR YOLU BODUR İŞ MERKEZİ NO:8/16
KOZYATAGI / KADIKOY / İSTANBUL
TEL 1: +90 216 575 04 67
TEL 2 +90 216 575 04 68
1- 3 ay önce başvurdum firma ilk başta tamam dedi ve işlemlerimi başlamamı söyledi sonra arayıp vize problemi olduğunu söyleyip beni arayacaklarını söylediler aramadılar ve tüm masraflarım boşa gitti
2- ücret konusunda teknikerlere 2200 $ veriyorlar
3- ödemeleri 2 ay geriden başlıyor

benim bildiklerim bukadar

Adsız dedi ki...

bilgileriniz için çok teşekkür ederim sanıyorum orada bina işlri yapıyorlar değil mi?

Adsız dedi ki...

RİCA EDERİM ÖNEMLİ DEYİL EVET BANA BAHSETİKLERİ KADARIYLA İNCE İŞLER TAŞARONLUĞU YAPIYORLAR
ENKA FİRMASI İLE ÇALIŞTIKLARINDAN BAHSETTİLER (tuğla duvar, alçıpan, alçı sıva, boya)AĞIRLIKLI İŞLER ALDIKLARINI SÖYLEDİLER.

Adsız dedi ki...

slmlar bende 2-3 aya kadar bi şirket aracılığıyla libya ya gideceğim şantiye şefi olarak! maaş konusunda bilgi almak istiyorum??? teşekkürler

Unknown dedi ki...

libyada yapılan özel bi ekmek yokmukii yani cok önemli gercekten..bizim ekmeklerimizden farklı bişeyler??kısacık da olsa :S

Adsız dedi ki...

Merhaba, Yildiray ben. Bir suredir Tripoli de yasiyorum. Celik firmasi olarak buradayiz. Proje muduruyum. Arkadasimizin yukunu alabilmek adina belki ben de bir iki kelam edebilirim. Su anda en canli soru Gulsum un sordugu ekmek sorusu. Gulsum Libyaya ozgu cok fazla bir ekmek cesidi yok diye biliyorum. Bizim baget diye bildigimiz ekmege benze citir citir, ici cok fazla olmayan gayet kalin kabuklu Turk ekmeginden ince ve boy olarak uzun bir ekmek satiliyor marketlerde. 3 gune kadar da bayatlamadan sadece citirligindan kaybederek gelebiliyor.Bir de sandwich ekmegine benzer ve 2 saat sonra kaskati olan yine kalin kabuklu bir ekmekleri var seri uretilen. Un bedava ve devletin dagittigi bir sey olmasindan oturu evlerde kendi kafalarina gore ekmek de yapiyorlar. Misirlilarin ekmegine cok benzeyen bembeyaz kabuksuz ici bos yuvarlak kalin ve lavasimsi bohca gibi ekmekler bunlar. Ayrica Muratin fikir yurutemedigi para gonderme konsuna bir aciklik getireyim; bayagi yerlerde Western Union lar mevcut. Cok uygun oranlarda komisyonlara istediginiz ulkede istediginiz kisiye aninda para transferi yapabiliyorsunuz. Bir kisitlama yok. Turkiyede de Western Union cok gelismis. En kotusu tum PTT subeleri ve Finansbank subelerinin Western Union anlasmasi var. Pasaport numarasi ve gecerli bir GSM numarasi yetiyor gondermek icin.
Bu ulkede ozellikle Tripolide isteyen aradigi her seyi bulabilir arkadaslar. (Turk rakisi haric)Muratin soyledigi gibi peynir zor ama beyaz peynire benzeyen Danish Feta Cheese in Tunus uyarlamalari bolca mevcut. Siyah zeytin bulmakta biraz zorlanabilirsiniz ama satan belli basli yerler var. Gece hayatindan kastiniz gece klubu bar disko vb ise bunlar yok! Ama eger kastiniz hanimlar ise yillarca Rusya Romanya Kazakistan vb yerlerde kalmis bir insan olarak rahatlikla soyleyebilirim ki Libya da bu isler cok ama cok daha kolay. Tabi konaklama durumunu EV olarak cozmusseniz. Burasi ile cok korkutucu seyler soyleniyor evet, ama buraya geldikten sonra cogunun yersiz oldugunu goreceksiniz. Sigara bir cok yerde sadece sigara satan dukkanciklarda istediginiz sigaranin istediginiz ulke versiyonunu bulabiliyorsunuz. Marlboro Turkiye yapimi (kisa) da var Switzerland da var. Winston hic arastirmadim ama Gaouloisses kesinlikle bulunmuyor onu biliyorum. Hayat TR gore cok daha ucuz. Bugun yaptigim bir alisveristen bahsedeyim : Ray Ban Turkiyede 1100 USD satilan gunes gozlugunu bugun 200 LYD pazarlikla alabildim. Turk restaurantlari haric diger yemekler cok ucuz. benzin cok ucuz. TR den daha pahali bir seyine rastlamadim. Buraya yeni gelenler Libyanin liderini burada isimi ile anmamaya ve bir Libyali ile tartismamaya cok ozen gosterin gerisi hikaye.. Tesekkurler

Muratonovic dedi ki...

@ Yildiray Bey, katiliminiz ve paylasiminiz icin tesekkur ederiz.. Gelmeyi dusunen arkadaslar icin cok faydali olacagina eminim.

Muratonovic dedi ki...

@ Santiye sefi olarak gelmeyi dusunen arkadas, maas konusunda ne desem yanlis olur. Sirketten sirkete, santiyeden santiyeye, projeden projeye farkeder.. 5bin dolardan 10bin dolara kadar ve hatta daha fazlasina kadar cikabilir.. Siz tecrubenize gore, ve projeye gore bir rakam belirlemeniz en dogrusu olur..

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Ben bir firmayla anlaştım yakında Libya'ya geliyorum çalışmaya. Daha çok erken olmakla birlikte; Libya'dan araba alıp Türkiye'ye getirme konusunu düşünüyorum. Anladığım kadarıyla özellikle sıfır araçlar TR'den %60 civarı daha ucuz. Bedelsiz ithalat kapsamında 3 yaşa kadar araçlar ülkeden ayrılırken gümrük vergisinden muaf olarak TR'yeye getirilebiliyormuş. En az 24 ay yurtdışında yaşama/çalışma koşulu ile. Ben, 3 yaşından büyük araçların ithalinde ÖTV/KDV ödeniyor diye anladım. 3 yaşa kadar vergisiz yani.

Bu konuda dşüncesi olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.

Tşk.

Faysal

Unknown dedi ki...

@yıldıray: internette hiçbiyerde işime yarar bilgi bulamamıştım söylediklerinin bana faydası dokunucak:) çok teşekkür ediyorumm

Adsız dedi ki...

sebha şehrinden iş teklifi aldım düşünüyorum , nasıl bir yer neler var bileniniz varmı tripoliden yaşam çok farklımı ? kadınlar nasıl dolaşıyor sdc çarşaflılar var diye duydum .. birde ukraynadan tlf edilmiyormuş diye bir duyum aldım sevgilim orada acaba onu yanıma nasıl alabilirim nikahsız olmamız bir problem teşkil edermi? yada onun başını örtmessi falan gerekirmi ? yardımcı olabilirseniz sevinirim ..
engin

Adsız dedi ki...

merabalar ben batu..öncelıkle zlatan arkadasım yorumların ıcın cok teşekkur ederım benımde bı sorum olacak..bende yaklasık 3 ay sonra sanayı elektırıgı yapan bı fırma ıle gelmeyı dusunuyorum enıstem formen olarak basımda gelecek ancak enıstem ıle konusup bılgı alamadım ben daha önce verem hastalıgı gecırdım su an cok ıyıyım ancak normal ınsanlara göre bıraz daha hassas bı yapım var lıbya da kı gerek ıklım soguklugu hava şartları ve kalacagım ortam hakkında pek bısey bılmıyorum bunlar benım saglıgımı etkıler mı ? yanı özetle bu iş agır bi iş mi ?

beyaz martılar dedi ki...

slm ben hataydan evrim hemşireyim tesadüfen gördüm sizi. erkek kardeşim erkek kuaförü. libyada çok ihtiyaç var diye duyduk. aynı zamanda kız kardeşimde bayan kuaförü. günlerdir düşünmekten uyuyamıyorum. sizce libyada iyi bir fırsat yakalayabilirmi? teşekkür ediyorum bu arada msn nize ulaşabilirsem ekliycem.

Adsız dedi ki...

Arkadaslar merhaba, ben Cumhur, 6 aydir Libya'yim.Yazilanlari okudum ve corbada tuzum olmasi acisindan birkac ekleme yapiyim dedim, bakarsiniz isinize yarayacak birseyler cikar..Libya yasanmadan hakkinda fikir sahibi olunmasi gercekten zor bir ulke. Fakat alistiktan sonra bir sekilde devami geliyor, sadece vatan ve geride biraktiklarimiza olan ozlem kaliyor.
Libyalilarla aramizda ciddi anlamda anlayis farki bulunuyor.Zaman onlar icin kesinlikle bir sorun teskil etmiyor.Onlarla beraber calismak bu acidan ciddi sabir gerektiriyor.
Tripoli merkezde gun icinde bayanlarla dirsek temasina girebilirsiniz ve genelde carpan onlardir. Bugun mesela yanlislikla guzide bir bayan arkadasla kazara carpistik, gayri ihtiyari olarak agzindan dokulen 'bismillah' oldu! Cok iyi ingilizce bilmeniz de cogu zaman birsey ifade etmiyor, markette tuzu bulamayip pandomim hareketleriyle tuzu gorevlilere anlatip, gorevlilerin anlamamalari, akabinde bizzat arayip bulmaniz 15-20 dakikanizi alabiliyor.
Sebha'yi soran arkadas icin:
@Engin, eger Turk sirketinden teklif aldiysan sana yasamak icin asgari kosullar saglanacaktir diye dusunuyorum. Zaten sirket Turk sirketi degilse Allah yardimcin olsun, ki buna ciddi anlamda ihtiyacin olacak..Sebhada ne var dersen, cole en yakin yerlesim birimi. Guney siniri col oldugu icin tabiri caizse ipini koparan solugu Sebha'da aliyor.Hicbir kontrol yok.Polis kagit uzerinde var.Kabile duzeni devam ediyor aralarinda sik sik catismalar oluyor. Lider ve muhaliflere ait kabileler catisma halindeler ve cogu zaman kalasnikof seslerini cok yakinindan duyabiliyorsun.Gece 11den sonra sokaklarda dolasmak tehlike arz ediyor.Her evde mutlaka en az bir kalasnikof var diye tahmin ediyorum, seslerden oturu gecirilmesi muhtemel uykusuz gecelere bakilacak olunursa..Bu durum herkes icin gecerli olabilir demiyorum zira yazdiklarim tamamen insanlarin kafasinda Sebha sehriyle alakali fikir edinilmesi acisindan verilmis ornekleri iceriyor. Bir tane Turk restorani var ve Sebhanin hicbiyerinde olmadigi gibi maalesef orada da hijyen pek yok ama sonucta sagolsunlar varlar.Is potansiyeli olarak omurluk is var, yanlis hatirlamiyorsam su an aktif olarak iki guzide Turk insaat sirketi Fermak ve Cengiz, orada faaliyetteler, gerisi de buyuk ihtimalle gelecektir. Bayanlar hayattan soyutlanmis durumdalar diyebiliriz, acik bir bayan gormedim birkac aylik zaman zarfinda.Tripoliden yasam baya baya bir farkli, zira burada bir sekilde ingilizce bilen birilerine rastliyorsun, orada sayili kisilerin disinda ingilizce bilenle karsilasmak guc. Genelde cat pat arapca, ingilizce,fransizca karisik bir tarzancayla anlasmaya calisiyorsun. Hayatini ve ozlemlerini dondurman halinde para kazanip biriktirmek icin nefes alip verdigin bir yer.Cok beklentili olmamak lazim.
Umarim yardimci olabilmisimdir.

Unknown dedi ki...

@cumhur.. libyadaki ekmek çeşitleri hakkında bi bilginiz war mı?? daha önce de yazmıştım ders için gerekli yardımcı olursanız sewinirimm..

Adsız dedi ki...

@gulsun..
konuyla alakali cok bi bilgim olmamasina ragmen marketlerde ve alisveris zamanlarinda gordugum birkac cesit soyle:1-uzun sandvic seklinde, disi gevrek ici yumusak cesit..
2- bizdeki bazlama gibi olan cesit.. 3-bazlamanin daha ince hamurundan yapilmis ve cok fazla tuketilen, bizde de koylerde yapilan lezzetli bi cesit 4-poset icinde satilan bol yagli ve hafif sekerli bi cesit..
su ana kadar rastladiklarim boyle..

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba ben şu an bir şirkette ambarda çalışmaktayım.ama adığım aylıktan memnun değilim ve farklı bölümlerde çalışmak istiyorum.çok iyi bilgisayar bilgim var,ingilizcemde başlangıç düzeyinde arapçam ise malesef yok.acaba libyada iş bulabilirmiyim ayda hangi pozisyonalra başvurmamı önerirsiniz? ve orada aylıkların ortalama ne akdar olduğu hakkındada bilgi verirseniz çok iyi olur.

teşekkürler.İbrahim

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba ben şu an bir şirkette ambarda çalışmaktayım.ama adığım aylıktan memnun değilim ve farklı bölümlerde çalışmak istiyorum.çok iyi bilgisayar bilgim var,ingilizcemde başlangıç düzeyinde arapçam ise malesef yok.acaba libyada iş bulabilirmiyim ayda hangi pozisyonalra başvurmamı önerirsiniz? ve orada aylıkların ortalama ne akdar olduğu hakkındada bilgi verirseniz çok iyi olur.

teşekkürler.İbrahim

@oman dedi ki...

arkadasim allah ne muradin varsa versin bukadar insana yardimci oldugun icin santiyeci cogu kisinin burnu kalkiktir selam bile vermezler. tekfen TML insaat ortakligi projesi varmis sanirim bakim onarim sefi pozisyonuna 5000 dolar istesek cokmu olur :) buarada southern waha company soran arkadas maaslar odenmemis 4 aydir oyle duydum aman derim zaten web sitesi bile cok kotu selamlar

Muratonovic dedi ki...

@ Faysal, Yurt disindan gumruksuk araba getirilmesiyle ilgili kanun cok defa degisti, son halini sorup ogrenmenizi tavsiye ederim. Ayrintili bilgim yok ama.

@ Batu, Santiyecilik sonucta agir bir is, hava ozellikle yazin cok sicak olabiliyor. Bir doktora danismakta fayda olur, yanlis birsey soylemek istemem, sonucta saglik bu.

@ Evrim, Kuaforluk konusunda da birsey diyemiyorum.. Erkek kuaforu (berber) cok yerde var ama iyi degiller. Ama iyi bir berber is yapar mi bilmiyorum ? Bayan kuaforlugu belki olabilir, Libya’li da olsa suslenmeye merakli burdaki bayanlar .. Ama disarda basortululer tabi, kendi iclerinde aciyorlar baslarini (evde dugunde felan)

@ Cumhur Bey, katkiniz icin tesekkur ederiz, eminim aydinlatici olmustur..

@ Ibrahim, Maas sirketten sirkete projeden projeye pozisyona gore degisir.. Biraz da kismet meselesi. Ambar, personel, idari isler gibi bircok departmana basvurabilirsiniz..

@ Oman, Rica ederim faydali olduysa burdaki bilgiler ne guzel. 5bin dolar bence az degil ama TML-Tekfen o parayi verirler mi bilmiyorum.. Ama istediginiz para az degil bence. Ayrica paranin yaninda kalacak yer, izin durumu ve SSK gibi konulari da konusmanizi tavsiye ederim.

@oman dedi ki...

tesekkur ederim arkadasim birde ev esyalarina bakma imkanin oldumu alisveris merkezinde gozune takilan vs? esyali evlere baktim icim karardi

Muratonovic dedi ki...

@ @oman, Esya konusunda bir problem olacagini sanmiyorum. Bizim satin alma hallediyor tabi nerden aliyorlar bilmiyorum ama bizim esyalar gayet guzel. Cok sayida yabanci sirket ve yabanci oldugu icin bu tip mobilya olsun elektronikler olsun hersey bolca mevcut. Ama tabi sirket ne derece para harcar ya da siz ne kadar butce ayirirsiniz bilemem. Bu tip seyleri de sirketle anlasmadan once konusmakta fayda var.

@oman dedi ki...

tesekkur ediyorum tekrar umarim guzel muhitte bir ev esya bulabiliriz ummanda hep arap koltuklari mevcut evler 3000 dolardan asagi degil libya gayet ucuz baktigim kadariyla sevgiler

Adsız dedi ki...

Herkese selam... Murat hemşerim verdiğin bilgiler gerçekten çok işe yaradı. Beni Arsel inşaat göndermek istiyor firma hakkında bilgin varmı. Birde firma bir elemanı bir ay deneyip çıkarma gibi saçma sapan işler yapıyormu?

Adsız dedi ki...

ilginiz için teşekkür ederim acaba libyada ortalam bir ambar çalışanının ve ambar şefinin aldığı maaş konusunda ortalam bir şey söyleyebilirmisiniz acaba??

daytonateam dedi ki...

Lıbyada Bedır dıye bır yerlesım yerı varmı varsa trıpolıye kac klm bılgınız varmı

Adsız dedi ki...

Bende işe başlıyacağım nasipse libyada, internette bakınırken burayı gördüm
zlatan sana teşekkür etmek istedim, üşenmeden herkese bilgi vermişsin
Allah işini rast getirsin.
1500$ la işe başlıyacağım
ve mühendisim. deneyimim sıfır denecek kadar az. bunada bi yorum yaparsan sevinirim.
ben kendimi gösterdikten sonra fiyatın artıcagını sanıyorum.
bide yeni bi laptop almayı dusunuyorum ordan mı alayım yoksa burdan alıpmı getireyim ?
teşekkürler..

Muratonovic dedi ki...

@Adsiz, Arsel insaati duydum ama bilmiyorum nasildirlar, birsey diyemem.

@Adsiz, Ambar sefleri ve calisanlari 1,000 - 2,000 USD arasi para alir genelde. Projeye ve firmaya gore artabilirde.

@Daytonateam, Bedir diye bir sehir duymadim ama olabilirde. Bir suru sehir mevcut.

@Adsiz, Yeni mezun bir muhendis icin para cok onemli degil, kendini gelistirip ogrenebilirsen, 2-3 yil icinde parasal olarak da tatmin olmaya baslarsin.. Kendini gostermekten cok ogrenmeye odaklanmani tavsiye ederim. Laptop'u burdan alman daha mantikli, biraz daha ucuz..

Adsız dedi ki...

murat arkadaşıma teşekkürler, bana da çok yardımcı olmuştu. ben trablusa gidip geri döndüm anlattıkları bire bir doğru. ben burada iş kurmak isteyen arkadaşlara bir uyarıda bulunmak istiyorum. libyada üç tip "insan" var libyalılar, müslümanlar ve diğerleri. libyalılar devletin desteği ile çalışmadan hayatını sürdürebildikleri için pek gayretli değiller. benim gittiğim şantiyedeki asgari ücretli bekçinin iki arabası vardı hafta sonu toyota camry ve işe gidip gelirken hyundai accent kullanıyordu. şantiye şoförünün ise hyundai santa fe jipi vardı. evdeki klimaya varıncaya kadar devlet destek sağlıyor libyalılara. yabancı iseniz hangi milletten olduğunuza göre tavırları değişiyor. türklere çok imreniyorlar mesela. oraya gidince ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğumuzu anlıyorsunuz. iş kurmak içinse kanunen libyalı bir ortağa ihtiyacınız var. genelde duyduğum hikayeler tüm yatırımı yapıp işi kurup çalışır hale getirdikten sonra libyalı ortağın sizi ortaklıktan ayırabildiği hatta borçlu çıkardığı için bi daha libyaya giriş yapamayacak duruma getirdiği yönündeydi. yani çok riskli. iyi kalpli, dürüst ve çalışkan bir libyalı ortak bulmanız gerekiyor. bu da biraz zor. çünkü karakterleri bizden çok farklı.

banu dedi ki...

merhabalar öncelikle bu güzel forum için teşekkurler...ınternet uzun aramalrıma ragmen bısey bulamamıstım gercekten harıka olmus... 1 hafta sonra tripoli için bi iş görüşmesine gidicem we acıkcası hıc bı fıkrım yok burda okuduklarımın dısında...bi turk fırmasının acacagı bı otele departman muduru olarak gelıcem sanırım...maasları nedır? ne istemem gerekır? konaklama olanakları nasıldır? bayanlar ıcın uygun we yasanılası bi ülke midir? yardımcı olursanız sewınırım...şimdiden teşekkurler..

lazkobat_61 dedi ki...

valla bende gelıyorum bu hafta sonu orda olacam treboluda ben yasadım ordaaa ha banumusun nesın dolar olarak ne vırıyorlarsa yıne ıyıdırrr yasam tarzınızda bızımkı gıbı degıldırrr cok farklıdırrrrr

Muratonovic dedi ki...

@ Banu Hanim, Hotel sektoru hakkinda pek bir bilgim yok, birsey diyemem.. Ulke iste yukarda bahsedilenler gibi, bayan olarak cok rahat olmazsiniz ama cok sikinti da yasamazsiniz..

@ Lazkopat_61, hayirli olsun, hosgeldin Libya'ya..

bir BİRİCİK masalı :) dedi ki...

Lazkobat öncelikle uslubunuzu duzetmenız gerekır sanırım banumusun nesin ne biçim bir cümledir..ki sorum size değilken...

@murat bey size de teşekkür ederim...iyi çalışmalar.

Adsız dedi ki...

murat kardeşim bizleri libya konusunda aydınlattığın için çok teşekkürler ben inşaat teknikeriyim ve bir firmada çalışıyorum.bir tanıdık vasıtasıyla iyi bir teklif aldım firmanın adı elmak diye birlibya firmasıymış böyle bir firma duydun mu acaba götürecek olan bir türk firması ama tam net görüşemedim 4 yıllık bir deneyimim var ve iyi bir cv var şantiye şefliği yaparsam ne maaş talep etmeliyim aydınlatısan sevinirim kardeş.

Adsız dedi ki...

elmak diye bir libya firması duyan varmı acaba işveren olarak konut işleri yapan bir libya firmaymış.Birde para konusunda bir sıkıntı yaşarmıyım.Aydınlatırsanız sevinirim.

Civil eng. dedi ki...

İyi günler Murat bey;
Blogunuz sayesinde libyaya gitmeden çok şey öğrendim,gerçekten çok faydalı oldu teşekkür ederim.Bende bu Çarşamba bir inşaat firmasının Al Fateh üniversitesi,Tripoli şantiyesinde görev almak üzere geliyorum.İnşaat mühendisiyim,sizin yazılarınızıda okuduktan sonra içime su serpildi açıkcası.Bu arada yanımda bir miktar para geitriceğim fakat getirirken Euro mu, yoksa Amerikan Doları olarakmı getirmem daha iyi?İlk geliş için nekadar bi tutar uygundur sizce yanımda getirmek için?Firma her türlü konaklama ve yemek masraflarımı karşılıyor.Birde Tripolide denize girilebildiğini duydum,acaba bizim üniversite denize yakınmı,bir bilginiz varmı?
Şimdiden çok teşekkür ederim,kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Murat Bey merhaba , bizi de aydınlatısanız çok seviniriz.
Bingazi için System (Sembol ) İnşaattan Proje Müd teklifi var.
1-Şirket hakkında duyumlarınız var mı?
2-Usd 7000 maaş istesek az mı?
3-Kamp yaşamı hk detay verebilir misiniz yemek çamaşır vs
4-Gelirlerin vergilendirilmesinde bir değişiklik oluyor mu?
Yanıtlarsanız çok seviniriz.

Muratonovic dedi ki...

@Adsiz, Genelde maas konusunda birsey soyelemek istemiyorum.. Bu tamamen firmadan firmaya, projeden projeye gore degisir. Siz maas konusunda kendi kararinizi kendiniz vermeniz en dogrusu olur diye dusunuyorum.

@Adsiz, Elmak firmasini duymadim malesef.

@Civil Eng, Euro ya da Dolar farketmez, bir miktar yaninizda bulunsun. Ama cok getirmenize gerek yok, Turkiye'deki bankamatik kartlarinizla burdan para cekebiliyorsunuz (ben oyle yapiyorum) biraz komisyon kesiyorlar ama cok degil. Tripoli'de denize giriliyor, universitenin yerini bilmiyorum ama cok sorun olmaz, taksiye atlar gidersiniz deniz kenarina..

@Adsiz, Symbol insaati duydum ama detayli bilemiyorum sartlari nasildir, birsey diyemem. Ama genelde burda is yapan firmalarin kamp kosullari 3 asagi 5 yukari ayni oluyor.. Cok luks degil ama Libya sartlarina gore yasanabilecek standartlari sagliyorlar. Yemek, camasir vs cok problem olmuyor. Gelirlerin vergilendirilmesinde bir problem yasanmiyor, genelde anlastiginiz para Turkiye'deki hesabiniza yatar ama bunlari anlasmadan once konusmanizda fayda var. Ayni sekilde, SSK, izinler vs. bunlari da konusun. Para konusunda birsey demek istemiyorum, projeye ve firmaya gore degisen seyler bunlar.. Eger gideceginiz proje buyukse 100milyon dolarin uzerindeyse bence az.. Yok 3m dolarlik bir projeyse normal diyebilirim.. Ama yine de siz kendi kararinizi kendiniz verin,,,

lazkobat_61 dedi ki...

tabıkı adsız ıyı bı sırket yanı fena degıl bende onunla calısıyorum monılya guzerınden gercekden ıyı bı sırkett sıkın tı yok ha kamplarıda guzell bu sene ıyı kampları var yenı yapıldıı sankı bı oteldesın gıbı bı yer yemeklerde guzell benım zamanım da sıvaslı ascı vardı yemekler guzel yapıyorduu vee ınsallah ordadı maasınınız bılemem bana sorarsan ıyı para alıyonn doları cevır bızım paraya onların prası bızımkınden yanı onlarda dıner derlerr

Adsız dedi ki...

merhabalar ben şu an yurt dışında çalışıyorum Libyadaki potansiyin farkındayım ve Libyada iş hayatımı devam ettirmeyi düşünüyorum.Ancak Haberlerden takip ettiğim kadarı ile Libyada bulunan mütahitlik firmaları aylıklar konusunda problemler yaratıyorlarmış?Acaba bunu genellemek ne derece doğrudur?konu hakkında bilgi talep ediyorum.

ibrahim

Muratonovic dedi ki...

@Ibrahim, Malesef ayliklarin gec yatirilmasi bir cok firmada olan birsey. STFA gibi koklu firmalarda bile zaman zaman odemelerin 6 ay 10 ay geriden gelebildigini duyuyoruz. Iyi tarafi gec de olsa paranizi aliyorsunuz. Eskiden paranizi alamama durumu da olabiliyormus. Benim tavsiyem bu konulari anlasmadan konusmaniz.. Eger odemeler 2 aydan fazla sarkiyorsa ben pek tavsiye etmem. Sonucta calisip hakettigimiz parayi bize gec vermelerinin hic bir gecerli mazereti olamaz.. olmamali.. Eger biz muhendisler boyle bir tutum izleyebilirsek piyasa sartlari da duzelir ama malesef para ihtiyacindan dolayi bir cok kotu sartlari da kabul etmek zorunda kalabiliyor meslektaslarimiz..

prince46 dedi ki...

merhaba murat bey ben de istanbul teknik üniversitesi inşaat mühendisliği 2. sınıf ögrencisiyim.yaz döneminde yurtdışı staj yapmak istiyorum libya da bunun için son derece uygun görünüyor akh46@hotmail.com mail adresim bana yardımcı olabilirseniz sevinirim iyi günler

Adsız dedi ki...

slm.bende libyaya geleli 2.5 ay oluyo.gelmeden evvelden beri burdan murat beyin yazdıklarını takip ediyorum.gerçekten üşenmeden gelecek olan arkadaşlara çok yardımcı oluyo kendisi.libyaya gelecek olan arkadaşlar için bende bişeyler yazmak istedim.açıkcası geri kalmış bi ülke ama para var doğal olarakda medeniyet mühendislerine(inşaat müh)daha doğrusu şantiyecilere iş düşüyo.başta buraya gelirken türkiye veya yurtdışında çalışanlar için rusya dubai gibi ülkelere nazaran yaşadığınız hayattan taviz vermeniz gerekiyor.buraya gelen hiç kimsenin burayı çok sevdiğinden dolayı burda olduğunu sanmıyorum.sonuçta para ve mesleki tecrübe olabilir.Benim izlenimim burda türk inşaat firmaları gerçekten çok cazip işler alıyolar.kar oranları çok yüksek tabi bu paranın belli bi kısmı rüşvet olarak veriliyo.şimdi yavaş yavaş rüşvet miktarlarınında yükseldiği söyleniyo.Sonuçta güçlü firmalar ve libyada sağlam ilişkiler kuran firmalar çok iyi gelir elde ediyolar.Buraya geldiğinizde sadece mesleki olarak bişeyler vermiyosunuz hayatınızdanda ödünler veriyosunuz o yüzden firmalar kazanırken biz şantiyecilerde kazanmalıyız.düşük maaşlara buraya gelmeyin.tabiki bu kolay değil belki iş sıkıntısı yaşayan arkadaşlar mecbur maaşlardan da taviz vermek zorunda kalıyolar ama mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışın,zaten şantiyecilerin şartları zordur iş devamlılığı yoktur,tatil yoktur,sosyal hayat için zamanları azdır burada o kalan az zamandada pek bişey yapamıyosunuz.Biraz araştırma yaparsanız yaklaşık maaşları öğrenebilirsiniz.Libyayı rusya, bae, türki cumhuriyetlerle kıyaslamayın libyanın katagorisi ırak afganistan gibi ülkeler ama onlara göre daha sakin güvenli bi ülke.tabi sadece ülke değil yaşadığınız şehirde önemli libyanında her yeri aynı değil başkent Tripoli nispeten gelişmiş, sahil kenarındaki şehirler gelişmiş sayılır içerlerde durum daha kötü.Özellikle mühendisler ve teknik elemanlar için söylüyorum.Madem Libya gibi geri kalmış ülkelere gelip çalışmak zorunda kalıyoruz standartlarımızı belirlememiz lazım.tabi bu türkiyedeki üniversiteler yılda 3-5 bin mezun verirken zor olacak ama elimizden geleni yapmamız lazım.yoksa ilerde biraz para kazanmak için libyadan daha kötü şartları olan ülkelerde çalışmak zorunda kalabiliriz.

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar yıldız teknik yeni mezun inşaat mühendisiyim yakında bir inşaat firmasıyla libyaya gelicem.Ücret konusunu daha konuşmadık.Yeni mezun ortalama inşaat mühendisi maaşı ne kadardır?

Adsız dedi ki...

slm ben ali 10 gun sonra trablusta acılacak olan lokantamızla sız oradakılerın bır cok sorununu halledebıleceyımızı sanıyorum sıtenızle bugun tanıstım hosuma gıttı oradakı yasam sartları ne olursa olsun suudı arabıstan dakı gıbı olmaz emınım.hepınıze sabır ve basarılar dılıyorum

Teğmen dedi ki...

Murat Bey ağzınızaaaa yüreğinizeeee ve bilimum bütün organlarınıza sağlık...oturduum baştaan sona roman gibi okudum valla :) Allah razı olsun...msn inizi ekledim kabul ederseniz bi kaç şeyde ben paylaşmak istiyorum.

Saygılar

Unknown dedi ki...

Mrb Murat Bey. Bir arkadaşım(bayan) bir libyalıyla evlenmeyi düşünüyor. Orada yaşayabileceği sorunlar neler olabilir? İşler yolunda gitmezse boşanmayı düşünecek olsa bunu Türkiye'de olduğu gibi kolay yapabilir mi? Türkiye'ye ziyaret için kısa süreliğine gelip gidecek olsa kocasının rızasını resmi yazı ile almak zorunda mı? Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bu yaz Bingaziye taşınmamız sözkonusu. 1 yaşında bebeğimle geleceğim için ufak şeyler bile soru işareti olabiliyor. Yoğurt , Pastorize günlük süt , zeytinyağı , peynir , taze sebze ,meyve kolay bulunan şeyler midir? Blogunuzu takip edenler arasında bebekle yaşam hakkında tavsiyelerde bulunabilecek kimseler var mı ? Bebek için yanımızda getirmemiz özellikle tavsiye olunan şeyler var mı? Herkese kolaylıklar dilerim. Saygılar

Adsız dedi ki...

Selamlar,

Benimde 6.5 aylik bir oglum var, ustelik hamilelik surecini de burada gecirmis biriyim, guvenilirligi tartisilabilecegi gibi yinede her turlu mudahelenin yapilabildigi bir ulke sonucta. Sebze ve meyve konusunda ozellikle cok sansliyiz burada, cunku tarim ilaclari, hormon yasak burada ve meyve sebzelerin uzerinden bocek temizlemek zorunda kalsak da terim ilaclari temizlemkten iyidir diye dusunuyoruz. Bu konuda Turkiyeden daha avantajli olacaksiniz yani.Zeytinyag da bol, Tunus'tan geliyor, gayet guzel. Pastorize sut de her markette var, hepsi arap markalari ama???? Peynir cok fazla cesit var farkli ulkelerden ithal ama burada bir markette Pinar'in Labnesini buldum(bebekler icin tuzsuz peynir gerktigi icin). Bunun disinda ozel takip ettiginiz bir urun varsa da Turkiye'ye giden birileri oluyor, getirtebilirsiniz ama genel anlamda bulunuyor.

Muratonovic dedi ki...

@ Ahmet Kayi, Buraya Turkiye'den staj yapmak icin gelen pek duymadim ben, daha once de benim kisisel tanidiklardan gelmek isteyenler olmustu ama olmadi. Genede firmalara basvurmanizi tavsiye ederim..

@ Adsiz, Paylasiminiz icin tesekkur ederiz, arkadaslara faydali olacaktir.

@ Yeni mezun Adsiz, 2000-3000 usd yeni mezun icin ortalama bir ucret diyebilirim. Ama ilk baslarda ucretten ziyade tecrube edinmek ilerde daha fazla para olarak geri donecektir.

@ Adsiz, Lokantanizi dort gozle bekliyoruz.. Burda birkac Turk restoranti var ama cok memnun degiliz..

@ Tegmen, tesekkur ederim, msn'nizi kabul edicem hemen simdi..

@ Tonguc, Burda Libya'liyla evli olan bir Turk bayan arkadasimiz vardi. Hatta sonra ayrildilar hatta galiba, cok bilmiyorum bizden ayrildiktan sonra ne yaptilar. Ama Libya'li adam iyi bir insan oldugu icin cok problem olmadi. Ama istese problem olabilirdi. Bu ulkede Libya'li her zaman haklidir. Benim tek tavsiyem, cocuk konusunda aceleci olmasinlar..

@ Bebek sahibi adsiz, bizim sirkette yeni bebek sahibi olan bir arkadasimiz vardi, sorulariniza cevap verdi simdi sanirim :)

ali dedi ki...

bu yaz esimin isi dolayısıyla tripoliye tasınıcaz. ing. ogretmeniyim is bulma sansım var mı acaba? bi fikriniz var mı?

koray dedi ki...

merhaba bende yeni bir iş teklifi aldım libyadan. firma adı system inşaat büyük çaplı olmamakla beraber uzun zamandan beri libyada birçok iş yapmış. sorum şu bu tip bi firma ile oraya gelmek mantıklımı. firmayı tanımadığım için tereddütlüyüm eğer tanıyan yada bilen varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler..

Adsız dedi ki...

pasaport uzatma işlemini Libyadan halledebiliyor muyuz?? Evet ise yıllık ne kadara mal olduğunu bilen var mı?TR de çok pahalı da bu işler:)

Adsız dedi ki...

System İnşaat Bingazi şantiyesi mi Koray bey?? ben de görüşüyorum orayla..

Muratonovic dedi ki...

@ Ali, Yabanci dilde egitim veren 1-2 okul var (Americak School, International School) ama neye gore ogretmen aliyorlar bilemiyorum.. Sormak lazim..

@ Koray, Sytem insaat hakkinda pek bir bilgim yok.

@ Adsiz, Pasaport yenileme ve sure uzatim islemleri yurt disinda cok daha ucuzdur. Turkiye'de resmen "yurt disina cikan adam zengindir, ne kadar kaziklasak kardir" mantigi var.. Liya'da uzatabilirsinize de, yenileyebilirsiniz de.. Fiyati hatirlamiyorum simdi ama Turkiye'dekinden cok daha ucuz..

Adsız dedi ki...

merhaba sabha da çalışma ortamı hakkında bilginiz var mı?buradan bir iş teklifi aldım ve emin olamıyorum çalışma oratımının güvenliği ve maaşların ödenmesi hakkında.Bu bölge ile ilgili bilginiz varsa yorumlarınızı bekliyorum.tşk

Muratonovic dedi ki...

@ Adsiz, Sabha bildigin çölün kıyısında bir şehir.. Ben bir defa çöle gezmeye gitmiştim Sebha'ya .. Sosyal yaşam felan yok şehirde, yani zor.. Karar senin ama gideceksen çok sıkılabilirsin, ve zorlanabilirsin. Benim tavsiyem izin ve maaş konusunu iyi anlaşman. Ama ben evde oturur bilgisayar oynar film izlerim, sorun olmaz diyorsan bir sorun yok Sebha'da...

Muratonovic dedi ki...

----------------

ARKADAŞLAR, SEVGİLİ OKURLAR.. DÜN İTİBARİYLE LİBYA'DAN AYRILMIŞ BULUNMAKTAYIM, UMARIM BİR DAHA GİTMEK ZORUNDA KALMAM. DARISI LİBYA'AD ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERİN BAŞINA ARTIK, ALLAH (CC) HEPİNİZE YARDIMCI OLSUN... SORULARINIZ OLURSA BEN YİNE BİLDİĞİM KADARIYLA CEVAPLAMAYA ÇALIŞIRIM.. BUNU DA SİZLERLE PAYLAŞIYIM DEDİM.. ÖYLESİNE YAZDIĞIM BU YAZI SANIRIM BİR ÇOK İNSANA FAYDALI OLDU, BENİM İÇİN ÇOK KEYİFLİ OLDU.. HERKESE LİBYA'D BOL ŞANSLAR...

-----------------------

Adsız dedi ki...

murat bey allah kurtarmış.darısı hepimizin başına.burada sadece beyazpeynirin eksikliğini hissedenler hariç tabi

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 245   Yeni› En yeni»